Sanne Verweij
Sanne Verweij Opvoeden 24 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

5x ochtendproblemen die iedere ouder herkent (én hoe je ze oplost)

Als de wekker gaat, weet je het al gelijk: dit wordt weer zo’n vermoeiende ochtend. Gelukkig ben jij niet de enige ouder met opstartproblemen. Wedden dat minstens één van deze vijf ochtendproblemen in jouw huishouden voorkomt?

Rennen, springen, opstaan! Een rustige ochtend is met kinderen al snel van de baan. De kleine die al om zes uur op je bed staat te springen of een puber die niet uit bed kan komen: eigenlijk is het allebei niks. Maar kop op, het is het begin van de dag en we blijven positief.

Ochtendproblemen van ouders

Daarom geeft J/M Ouders een aantal tips om met lastige situaties in de vroege morgen om te gaan.

1. Er is nooit genoeg tijd!

Tik tak, tik tak, het liefst sla je de klok stuk. Het lijkt alsof je nog zo je best kunt doen, maar je kind wil maar niet op tijd uit bed. Dat resulteert dan weer in een hele hoop te laat gevallen. Hoe je dit kunt oplossen? Vaak kan je kind niet uit bed komen, omdat hij niet genoeg slaap heeft gehad. Als een kind te laat naar bed gaat, wil het lichaam dat inhalen door langer uit te slapen.

Daarnaast is de sleutel voor de beste opstart: voorbereiding. Lunch maken, kleding voor de volgende dag klaarleggen en de rugzakken inpakken? Dat kan allemaal al de avond van tevoren. Dat scheelt jou weer een hoop heen en weer rennen in de ochtend. Andere trucs zijn om in te calculeren waar je kind veel tijd voor nodig heeft. Ook kinderen juist affectie tonen helpt. In plaats van alleen maar te schreeuwen: ‘Kom op, we gaan weg!’ Met liefde bereik je meer dan met haat, toch?

2. Het niet-willen-eten-kind

Je kunt ze wel honderd keer roepen, maar dit type kind verschijnt maar niet aan de keukentafel. Als je hem vindt, is hij aan het spelen met zijn LEGO of ‘alvast’ met andere dingen bezig. Er zijn twee redenen waarom jouw kind niet wil komen eten en nee het ligt allebei niet aan jouw gezelschap. De reden waarom je kind niet wil komen zitten, is omdat hij nog geen honger heeft of omdat hij met iets bezig is en daar niet mee wil stoppen.

Het ontbijt overslaan of zijn gedrag negeren kan de basis leggen voor een negatieve gewoonte. Leg aan je kind uit waarom eten belangrijk is, maak het een deel van de ochtendroutine of maak samen een lijst met het ochtendeten wat je kind lekker vindt. Dan hoef je ‘s ochtends alleen nog maar te vragen waar hij zin in heeft en klaar is kees.

3. Daar is het nog veel te vroeg voor…

Om zes uur ‘s ochtends is je kind al klaarwakker, terwijl jij nog in dromenland ronddwaalt. Herkenbaar? Vervolgens moet je ze, ondanks alle extra tijd die ze hadden, toch achter de broek zitten om de dingen te doen die gedaan moeten worden. Een tip hiervoor is om je kinderen eerst alle ‘moet’ dingen te laten doen, zoals tandenpoetsen, aankleden en tas pakken en ze daarna pas te laten spelen. Je kunt ook een timer zetten zodat ze weten wanneer de tijd van spelen stopt en ze hun spullen moeten pakken.

4. Zeker geen vroege vogel

Met een chagrijnig hoofd zit je kind tegenover je aan tafel. Misschien zegt hij wel niks, maar het kan ook zijn dat hij je gelijk afsnauwt als je iets vraagt. Om dat ‘s ochtends op je rauw op je dak te krijgen, is op z’n zachtst gezegd niet leuk. Wat je hieraan kan doen? Niet gelijk boos worden, maar juist medeleven tonen. Vaak willen kinderen helemaal niet gemeen zijn, maar zijn er andere redenen waarom ze zo reageren. Ze zijn bijvoorbeeld nog erg moe, hebben niet genoeg gegeten, moeten wennen aan verandering of er is bijvoorbeeld iets moeilijks gebeurd op school.

5. ‘Kijk mama, een poesje’

Terwijl ze eigenlijk hun schoenen moeten aantrekken, zijn ze bezig met hun rugzak of wanneer ze hun veters moeten strikken zijn ze opeens afgeleid door de kat die voorbij loopt. Wat erin resulteert dat jij weer de boeman moet zijn en tien keer moet vragen of ze nu eindelijk hun schoenen aan willen doen.

Om je kind zich te laten focussen, kan je een lijst opstellen met taken die ‘s ochtends gedaan moeten worden. Zo wordt het visueel en kan jij vragen: ‘Bij welke stap ben je nu?’ Het beste is om jonge kinderen toch echt achterna te lopen. Als je hem alleen naar boven stuurt om zich aan te kleden, is hij waarschijnlijk in no-time afgeleid. Nu maar hopen dat die concentratie toch echt wel komt als hij wat ouder is.

Een relaxte ochtendroutine met kinderen, zo doe je het!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.