Oefenen concentratie

antwoord

Zonder dat ik weet wat er precies achter zijn gedrag zit, kan ik jullie wel wat tips geven om thuis te oefenen, waardoor hij hopelijk iets meer rust in zijn handelen krijgt. Dat zou fijn voor hem zijn. En wie weet: werkt het ook op school door.

Een paar algemene tips:

 • Structuur en voorspelbaarheid werken voor energieke, beweeglijke kinderen vaak goed. Als hij weet wat er van hem verwacht wordt en de dingen verlopen volgens een min of meer vaste routine, dan zorgt dat voor rust in zijn hoofd en dus ook voor meer rust in zijn lijf.
 • Als je iets van hem wil (een opdrachtje) dan zal je eerst zijn volledige aandacht moeten hebben zodat de opdracht goed tot hem doordringt. Hoe doe je dat?
  – ga naar hem toe
  – kom op zijn ooghoogte
  – noem zijn naam en maak/vraag oogcontact
  – vertel concreet wat je van hem wil en hoe
 • Zorg voor voldoende actieve/lichamelijke activiteiten en wissel deze goed af met passieve activiteiten. Voel je dat zijn koppie volloopt en hij energieker wordt? Zorg dan dat hij die energie – binnen bepaalde kaders – kwijt kan en wissel af met activiteiten waar hij rust in vindt. 
 • Observeer eens een tijdje wat goed werkt bij hem (op welke momenten, welke activiteiten, welke manieren van aanspreken) en wat zorgt voor rust dan wel ontlading. Door hier een tijdje goed naar te kijken, kun je veel leren over wat bij hem echt werkt en wat hem helpt om zijn rust weer te vinden en zich te richten op een opdracht of taakje. 

Een paar tips rond zelf spelen en taakjes langer volhouden:

 • Routines zijn fijn. Die kun je ook inbouwen rond spelen en opdrachtjes/taakjes. Als hij goed weet wat er van hem verwacht wordt en hoe jullie dat invullen dan helpt dat hem.
 • Je kunt hem leren steeds iets langer bezig te zijn door met hem af te spreken dat hij regelmatig een aantal minuten met iets blijft spelen of iets blijft doen. Je kunt dat koppelen aan school: op school is het de bedoeling dat je werkjes afmaakt en iets een tijdje kunt doen. Hij moet dat nog leren – logisch hij is pas 4 jaar – en jullie gaan het thuis een beetje oefenen zodat hij het kan leren! Als je dit leuk maakt en positief inkleedt, dan is het voor kinderen vaak ook nog leuk om te doen. Zet een kookwekkertje of je telefoon, en spreek vooraf af hoeveel minuten hij iets gaat leren doen. Begin kort zodat het hem makkelijk lukt en ga dan rustig uitbouwen. Laat hem zelf bedenken wat hij gaat doen en spreek je vertrouwen uit. 
 • Je kunt bovenstaande ook doen met zelf spelen en samen spelen. 
 • Ik zou niet teveel benadrukken dat hij op school rustig moet zijn en moet luisteren. Dan ligt de lat misschien te hoog voor hem. Het is onmacht geen onwil. Zijn juf moet er op school mee aan de slag om hem te helpen. Als jullie het steeds benadrukken wanneer hij naar school gaat, helpt hem dat zeer waarschijnlijk niet. 
 • Heb je thuis dingen ontdekt die goed werken? Vertel het de juf; wie weet heeft zij er wat aan op school. Andersom kun je het natuurlijk ook navragen bij haar. Hoe meer jullie afstemmen hoe fijner dat voor hem is en hoe beter het werkt.
Reageer op artikel:
Oefenen concentratie
Sluiten