Meer blogs

Zeg, als jij later oud bent, en niet meer kan lezen en zo…, ik bedoel, als je zo oud bent dat je eigenlijk geen spullen meer hoeft, omdat je oud en ziek bent, krijg ik dan deze?

Mijn zoon kijkt me met grote glanzende ogen aan. Het boek dat we net samen gelezen hebben, drukt hij stevig tegen zich aan. Ik lach om hem.

Mijn zoon is 6 en denkt nu al handenwrijvend aan het moment dat hij – vroegtijdig – zijn deel van de erfenis zal opeisen. Gelukzalig strijkt hij met zijn hand over zijn toekomstige bezit. Het is de nieuwste uitgave van de kinderbijbel. Bij de geboorte van mijn laatste kind vroeg ik om een kinderbijbel. Een ongewoon geboortegeschenk zou je kunnen denken, vooral omdat zowel mijn man als ik niet gelovig zijn. Ook wil je niet op de eerste dag van iemands leven al bepalen wat iemands geloofsovertuiging zou moeten worden. Maar ja, ik dacht, dat boek moet in de kast staan. Gewoon, voor de algemene ontwikkeling van mijn kinderen. En verder ook om mijn kinderen te laten zien wat een van de meest gelezen boeken op aarde is.

Dat het bij mijn eigen kinderen meteen al zo'n succes zou zijn, had ik nooit gedacht. Binnen een uur was Sam bekeerd. ’Ik geloof in God. Nee, ik bedoel, ik geloof in Jezus en ehh… Christus. Jij mama?
Ik geloof in Darwin. En in de oerknal.
O ja! Dat was ik vergeten! De oerknal. Daar geloof ik ook in, ja! Hij denkt even na. En gaat dan verder: ˜En jij gelooft toch dat er dino's zijn geweest, en apen, die steeds meer rechtop gingen lopen?
Ja, dat klopt. Dat geloof ik. Want dat geloven wetenschappers ook.
Wat zijn wetenschappers?
Mensen die weten hoe alles in elkaar zit.
Maar het zou toch ook kunnen dat God alles gemaakt heeft? De zeeen en de dieren en zo?
Ja, dat zou ook kunnen,zeg ik. Maar dat geloof ik niet.

Sam kijkt met een sensatiebeluste blik naar zijn zusje. ˜Waar geloof jij in Nuschka? In de oerknal of in Jezus en Christus?
˜Ik geloof in Jezus en Christus, zegt ze wazig.
Ja, ik ook, zucht hij.
Nu zijn beide kinderen bekeerd, denk ik hoofdschuddend.

De uitgever van de kinderbijbel heeft het trouwens wel slim aangepakt. Ik draai het boek heen en weer in mijn hand, bekijk de voorkant, de achterkant, ik blader langs de verhalen. De teksten zijn heel toegankelijk geschreven. De figuren in het boek zijn zo grappig getekend dat het bijna stripfiguren lijken. Als je het boek van de zijkant bekijkt, is het helemaal van goud. Aan de kaft zitten links en rechts twee gouden linten, waarmee je het boek kan dichtknopen.

Slimme verkooptrucjes of niet, door uit de bijbel te lezen, hebben we nu wel een leuk gesprek gevoerd over het het ontstaan van de wereld. Of de kleuterjuffen op school ook wel eens over dit soort onderwerpen met de kinderen praten, betwijfel ik. Voor zover ik weet wordt er vooral gesproken over de seizoenen, de feesten of de geboorte van baby's en jonge dieren. Leerkrachten vergeten dat je met kleuters al gesprekken kunt voeren over politiek en filosofie. Want kleuters vinden het best interessant om te horen wie de baas van ons land is, wie de baas is van de wereld. Juist de universele thema's boeien kinderen. Zoals macht, machtsmisbruik, hebberigheid, jaloezie, trots, bescheidenheid en loyaliteit. En kinderen willen graag horen over het verleden en de toekomst, over verre landen, en verschillen tussen arm en rijk. En het grappige is dat deze onderwerpen juist allemaal in de bijbel aan de orde komen. Toch goed dus dat ik dit boek in de kast heb staan. En mijn zoon heeft een goede smaak, vind ik.

Nu de kinderen nog vertellen dat ditzelfde boek ook de oorzaak van verschrikkelijk veel ellende in de wereld is.

Reageer op artikel:
Meer blogs
Sluiten