Redactie
Redactie Slapen 19 jun 2018

Omgaan met de dood

antwoord

Als kinderen wat ouder worden, gaan ze steeds meer vooruit denken en meer begrijpen. Zo kunnen ze zich ook druk gaan maken over ziekte en de dood. Zeker wanneer je in je jonge jaren een aantal maal hebt meegemaakt dat niet alleen oude maar ook jonge mensen kunnen sterven, kan dit een kind behoorlijk bezighouden. 
Zo nu en dan hebben we daar allemaal weleens last van, maar wij volwassenen hebben de mogelijkheden om die gedachten weer los te laten – omdat we inzien dat het geen zin heeft je er gek door te laten maken, omdat we weten hoe klein de kans is dat het daadwerkelijk gebeurt en omdat we weten dat we domweg niet kunnen leven in die constante angst om dierbaren te verliezen. Kinderen die met deze angst rondlopen, lukt het vaak niet om het weer los te laten en te relativeren.
Jullie zoon heeft voornamelijk ’s avonds last van deze nare gedachten. Het is goed dat jullie erover praten met hem, maar kennelijk is dit nog niet genoeg. Het lijkt erop dat hij niet zo zeer rouwt om de overledene, maar eerder een soort angst heeft gecreëerd. 

Wat je kan proberen om hem weer lekker te laten slapen:

  • Probeer de gevoelens en angsten serieus te nemen, maar ook niet al te groot te maken. Kinderen leren veel van ons, in hoe we zelf met dit soort gevoelens omgaan. Rustig en begripvol, met zekerheid en kracht, daarmee geef je je kind mee dat het gevoel er mag zijn maar dat er ook mee om te gaan valt. En dat dat jouw kind ook gaat lukken.
  • Erover praten is natuurlijk heel erg goed, alleen moet een kind er niet in verzuipen. Het kan vaak helpen als je een paar vaste momenten met hem afspreekt waarop jullie het erover hebben. Geef aan dat je het doet om hem te helpen, omdat deze angst hem onnodig verdrietig maakt. Zorg ervoor dat dit moment niet vlak voor het slapen gaan plaatsvindt. Begint hij er op andere momenten over, verwijs dan naar jullie momentje later op de dag en bedenk samen wat helpt om het nu weer even los te laten.
  • Ik raad aan om hem in zijn eigen bed te laten slapen. Je geeft hem hiermee het idee dat hij de angst kan overwinnen en dat je er vertrouwen in hebt dat hij het kan. Bedenk samen met hem een plannetje voor het inslapen en voor als hij het even zwaar heeft. Wat helpt hem om het los te laten? Een vast ritueeltje en vaste hulpmiddelen – als het even moeilijk is – geven meestal een veilig gevoel. Is de angst te groot, dan kun je even bij hem blijven, maar laat hem voelen dat het hem lukt in zijn eigen bed te blijven. 
  • Veel kinderen vinden het prettig om boekjes te lezen over omgaan met iemand die sterft Boeken kunnen helpen bij het verwerkingsproces. Bijvoorbeeld het boek: ‘Ik zal je nooit vergeten’ van Riet Fiddaelers-Jaspers. Dit herinneringsboek kan kinderen helpen bij het verwerken van hun verdriet. Zij kunnen erin vastleggen wat er gebeurt als iemand, die belangrijk is voor hen, doodgaat. Ook hun herinneringen aan de persoon kunnen er een plek in krijgen. Het is bestemd voor kinderen tot 12 jaar. Kijk voor meer boeken eens op www.in-de-wolken.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Omgaan met de dood
Sluiten