Redactie
Redactie Geld 19 jun 2018

Omgaan met geld kun je leren

Kinderen die van hun ouders niet leren om met geld om te gaan, krijgen later vaak financiële problemen. Het Nibud roept ouders daarom nu – in de Week van het Geld – op thuis meer over geld te praten. ,,Kinderen pikken er meer van op dan ouders denken.''

Uit onderzoek van het Nibud – Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting – blijkt dat kinderen die niet leren met geld om te gaan, als volwassene vaker geldproblemen hebben, minder sparen en meer spullen kopen waar ze eigenlijk geen geld voor hebben. 61 procent van de volwassenen die op dit moment een betalingsachterstand hebben, heeft als kind niet geleerd hoe zij met geld om moeten gaan. Van de mensen die wel geleerd heeft met geld om te gaan heeft 15 procent geldproblemen.

Opvoeding

Ouders hebben veel invloed op de financiële toekomst van hun kinderen. Of ze nou rijk of arm zijn, dat maakt niet uit. Het gaat erom wat ze hun kinderen meegeven in de opvoeding. Het is belangrijk dat ouders hun kinderen de waarde van geld leren, uitleggen dat je niet iets moet kopen waar je eigenlijk geen geld voor hebt en dat je om voldoende geld te hebben moet werken. ‘Veel ouders denken dat hun tieners toch niet naar hen luisteren, maar dat blijkt helemaal niet waar,’ zegt directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, Gerjoke Wilmink.

Pinpas

Het Nibud is zich er van bewust dat niet alle ouders in staat zijn hun kinderen zo op te voeden dat zij later niet in de schulden komen. ‘Ze hebben het zelf ook niet altijd op orde,’ aldus Wilmink. Daarnaast is het met het verdwijnen van de spaarpot en de komst van de pinpas moeilijker voor ouders om hun kind goed met geld om te leren gaan. Geld bestaat voor kinderen tegenwoordig vooral uit cijfertjes op een scherm en nauwelijks meer uit muntjes en briefjes.

Lesprogramma

Het Nibud roept ook scholen op om kinderen betere financiële vaardigheden bij te brengen. Zoals leren denken in transacties en omgaan met risico’s. MoneyWays is een van deze lesprogramma’s die op steeds meer scholen wordt aangeboden. De docenten zijn mensen die zelf weten hoe het is om in financiële problemen te raken. Zoals Daryll Landbrug die in geldproblemen verzeild raakte na een vuurwerkincident. Als hij praat is het muisstil in de klas. ‘Niet alle leuke dingen hoeven veel geld te kosten. En als ze iets niet kunnen betalen, moeten ze daar eerlijk over zijn tegen vrienden,' legt hij de leerlingen uit.

MBO

Vooral op het MBO blijken leerlingen nog veel te kunnen leren op het gebied van geld. Deze jongeren beginnen vaak al vroeg met werken en verdienen op jonge leeftijd al relatief veel geld. Tegelijkertijd zijn er genoeg jongeren die van dit geld toch niet rond kunnen komen. ‘Ze weten bijvoorbeeld niet dat ze recht hebben op zorgtoeslag. Of ze hebben een dure telefoonverzekering die misschien niet nodig is,’ legt Rudi Buis woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars uit.  Deze week begint een proef in zes mbo-klassen om de leerlingen wegwijs te maken in de wereld van verzekeringen en het leren bijhouden van een huishoudboekje. Maar uiteraard is het voor alle kinderen – niet alleen die op het MBO – belangrijk om om te leren gaan met geld. En daar spelen ouders een grote rol in.

Lees ook: Eigen geld = leergeld; handige feiten over zak- en kleedgeld en bijbaantjes.

Bron: AD.nl

Reageer op artikel:
Omgaan met geld kun je leren
Sluiten