Redactie
Redactie Opvoedstijlen 21 jun 2018

Onaardig tegen zusje

antwoord

Wat heerlijk om te lezen dat je zo enthousiast bent over je beide kinderen en probeert te doen wat goed voor ze is. Ik heb het idee dat het over het algemeen prima verloopt tussen beide kinderen. Dat is met een puber in huis iets waar veel ouders naar zullen verlangen…! 

Je geeft zelf al aan dat het een beetje bij pubers hoort om zo nu en dan lekker onbeholpen en lomp uit de hoek te komen, ook tegen je zusje. Dat klopt. Een beetje stoer doen, je tegen van alles afzetten en je schamen voor je familie hoort er vaak een beetje bij.

Natuurlijk is het jouw taak als ouder om te kijken waar de grens ligt. Wanneer gaat het te ver en moet hij bijgestuurd worden? Waar kun je erom lachen, het negeren of overlaten aan de kinderen zelf?

Spreek je hem aan op zijn gevoel – zoals je deed toen je hem zei dat het niet goed was voor het zelfvertrouwen van zijn zus – dan zal dat meestal niet echt aankomen. Kort en duidelijk zijn over wat je wel en niet accepteert, is vaak effectiever en daarnaast kun je natuurlijk best proberen om op een goed moment eens te bespreken of hij zich realiseert hoe het overkomt op zijn zus.

Er zit ook een andere kant aan. Je dochter is, zo lijkt het, een meisje met veel kwaliteiten dat op zich lekker in haar vel zit, maar met (zoals zovelen) een gezonde dosis onzekerheid over zichzelf. Dat past bij haar leeftijd, bij het in ontwikkeling zijn en bij het ontdekken wie je bent en waar je sterk in bent. Een broer die je af en toe op scherp zet en die vraagt om een reactie, kan een mooie veilige leerschool zijn om incasseringsvermogen op te bouwen en van je af te bijten. Mijn advies is dus: grijp in als het te erg wordt, maar laat haar verder haar eigen boontjes doppen, daar wordt ze sterk van!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Onaardig tegen zusje
Sluiten