Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Opvoeden 19 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: 63% van de kinderen tussen 4 en 6 jaar kent telefoonnummer ouders niet

Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat maar liefst 63% van de kinderen tussen de vier en zes jaar oud de telefoonnummers van zijn of haar ouders niet kent. En dat is behoorlijk zorgwekkend want het kan verkeerd uitpakken.

Het kan iedereen overkomen: je bent even afgeleid en plots is je kind weg. Volgens het Rode Kruis zijn we daar niet voldoende op voorbereid. Ouders zouden het namelijk niet goed doornemen met hun kinderen wat ze moeten doen als ze elkaar kwijtraken. Sterker nog: bijna de helft van de ouders maakt niet altijd afspraken met hun kinderen over wat ze dan kunnen doen.

LEES OOK: Waarschuwen zonder bang te maken

Telefoonnummer belangrijk

Het begint er dus al bij dat meer dan de helft van de kinderen het telefoonnummer van hun ouders niet uit het hoofd kent. Als een kind het telefoonnummer van papa en mama niet kent, wordt elkaar terugvinden een stuk lastiger. Als je kind het telefoonnummer wel weet, kan hij of zij naar een medewerker van het dierentuin, strand, park of winkel toelopen om te vragen of hij of zij jou kan bellen.

Telefoonnummer ouders samen uit het hoofd leren

Astrid Roggen, hoofd Goed Voorbereid bij het Rode Kruis, legt op de site van het Rode Kruis uit: ‘Op dit soort momenten telt maar één ding. Kinderen willen weer zo snel mogelijk bij hun ouders zijn, en andersom. Daarom is het belangrijk dat kinderen weten hoe zij hun ouders moeten bellen. Je kunt natuurlijk het telefoonnummer meegeven, op een bandje bijvoorbeeld. Maar nog beter is het om het samen uit het hoofd te leren, want dan hebben ze het áltijd paraat.’

LEES OOK: De maand van zwemveiligheid: waarom leren zwemmen zo belangrijk is

Heeft je kind moeite met getallen en cijferreeksen? Het Rode Kruis heeft dan de tip om de getallen van het telefoonnummer alsnog uit het hoofd te leren. Probeer de getallen een betekenis te geven, misschien is er in het nummer wel een verjaardag te vinden wat als ezelsbruggetje kan werken. Je kunt je kind ook het telefoonnummer met behulp van een zelfverzonnen liedje of melodie uit het hoofd helpen leren. Dit kunnen jullie dan samen oefenen.

Wij hebben nog een aantal tips die je kunt toepassen:

-Leer je kind allereerst dat hij nooit naar een willekeurige vreemde toe loopt, maar liever naar bijvoorbeeld iemand achter de kassa of een zichtbare medewerker in uniform kan lopen. En dat hij of zij in ieder geval altijd bij een politieagent terecht kan.
-Doe je kind een polsbandje om met daarop je mobiele nummer. Deze polsbandjes zijn kun je krijgen bij de reddingsbrigade. Daarnaast kun je ze onder de naam kids labels kopen bij de ANWB of bestellen via internet (bijvoorbeeld door een SOS naambandje of bij www.alarmbandjes.com).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rode Kruis

Reageer op artikel:
Onderzoek: 63% van de kinderen tussen 4 en 6 jaar kent telefoonnummer ouders niet
Sluiten