Gina Koninkx
Gina Koninkx Ouders 3 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek wijst uit: de baas zijn van het gezin is goed voor de gezondheid van vrouwen

Zeer interessant onderzoek wijst uit waarom het – inderdaad – maar beter is dat vrouwen thuis aan het roer staan. Als zij de baas van het gezin zijn, blijkt het namelijk met hun gezondheid stukken beter te gaan dan wanneer mannen het haantje spelen in huis.

Baas van het gezin

Natuurlijk doen jullie thuis alles samen (toch?). Dat valt ruim te interpreteren want iedereen heeft zo zijn eigen manieren om tot een fijne taakverdeling te komen. Bij de een werkt de man parttime, bij de ander is dat de vrouw. In sommige gezinnen wordt het huishouden evenredig gedaan door de man en vrouw, in andere gezinnen is deze taak meer weggelegd voor de vrouw.

Hoe dan ook, een verdeling die voor beiden fijn werkt is essentieel. Neem dit onderzoek daarom met een klein korreltje zout.

Onderzoekers uit China – en onthoud wel, dit land kent een heel andere cultuur – deden onderzoek naar het gezinshoofd des huizes. Hieruit bleek dat wanneer de vrouw het thuis voor het zeggen heeft, zij veel gezonder is dan wanneer de man het binnen het gezin voor het zeggen heeft.

Loopt het nog niet altijd op rolletjes bij jullie? 6 voordelen van relatietherapie waar het hele gezin profijt van heeft

Invloed op de gezondheid van de vrouw

Waar hebben vrouwen dan meer last van als de man thuis de baas van het gezin is? De groep vrouwen die het thuis niet voor het zeggen heeft, heeft onder andere een hogere bloeddruk en dat kan dan weer leiden tot hart- en vaatziekten of diabetes. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 400 vrouwen uit verschillende regio’s en het verschil was groot.

Natuurlijk kent China een heel andere cultuur wat betreft het gezinsleven dan wij hier in Nederland. Gelukkig doen we dat in Nederland veel meer samen en kennen we geen echte cultuur van gezinshoofden. Lekker samen dat gezin blijven leiden dus.

Dit artikel verscheen eerder op Famme.nl.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Tyla

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: de baas zijn van het gezin is goed voor de gezondheid van vrouwen
Sluiten