Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Vrije Tijd 7 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Een groot deel van de Nederlandse kinderen speelt nooit buiten

Het is algemeen bekend dat steeds meer kinderen urenlang aan hun smartphones, tablets en games gekluisterd zitten. ‘De jeugd van tegenwoordig speelt niet meer buiten’., wordt er weleens gezegd. Maar in hoeverre is deze aanname waar? Jantje Beton, een organisatie die zich inzet voor voorzieningen voor de jeugd in Nederland, ging opzoek naar het antwoord op deze vraag.

Onderzoek

Uit het uitgebreide onderzoek waarin 12.000 ouders participeerden blijkt dat maar liefst 15 procent van de kinderen in Nederland nooit buiten speelt. De meeste van deze kinderen komen uit gezinnen uit de hogere sociale klasse in de Randstad. De jeugdorganisatie geeft aan dat dit een alarmerend percentage is. “Deze kinderen die nooit buitenspelen lopen hierdoor het risico zich niet optimaal te ontwikkelen.” – aldus de directeur van Jantje Beton. Volgens hem is buitenspelen essentieel voor de gezondheid, zelfvertrouwen, intellectuele ontwikkeling, sociale vaardigheden en gemoedstoestand van kinderen.

Eerder deed Jantje Beton onderzoek naar waarom kinderen minder buitenspelen. In deze studie werden 1500 ouders ondervraagd. De reden die het meest naar voren kwam is dat hoogopgeleide ouders zelf de minste tijd buiten de deur spenderen in hun vrije tijd. Daarnaast geeft maar liefst 50 procent van de ouders aan dat hun kinderen liever met hun technologische snufjes bezig zijn dan buitenspelen. Ondanks het feit dat het merendeel van de ouders (78 procent) hier wel strenge regels voor hanteert, wordt er te weinig buiten gespeeld.

Zo spelen kinderen gemiddeld 8,4 uur per week buiten. De meerderheid van de ondervraagde ouders geeft echter wel aan dat hun kinderen niet aan dit aantal komen. Opvallend is dat iets meer dan de helft van de kinderen vaak alleen speelt in hun eigen tuin. Sommige kinderen spelen op straat met vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt. Voor de gezondheid en ontwikkeling is het belangrijk om je kind te stimuleren om buiten te spelen. Deze tips kunnen je hierbij helpen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nu.nl

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.