Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Gezondheid 1 sep 2018

Onderzoek: de mentale gezondheid van je tiener heeft invloed op hoe jij je voelt

Uit onderzoek blijkt dat een depressie bij een tiener ook invloed heeft op de gemoedstoestand van de ouders. Maar er is ook mooi nieuws: uit het onderzoek blijkt dat zodra de tieners therapie of een andere vorm van psychische hulp krijgen, dit er ook voor zorgt dat de ouders zich beter gaan voelen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Kelsey Howard van Northwestern University. Zij analyseerde data van tieners met een depressie die cognitieve gedragstherapie kregen en van tieners met een depressie die antidepressiva kregen. Wat blijkt? Het maakt niet uit of de tieners hulp kregen in de vorm van therapie of medicijnen. In beide gevallen zorgde de behandeling ervoor dat niet alleen hun situatie verbeterde, maar dat hun ouders zich ook mentaal beter gingen voelen.

LEES OOK: Pubers en depressiviteit: grip op hun dip

De onderzoeksresultaten werden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse conferentie van het American Psychological Association. Howard heeft niet een wetenschappelijke verklaring gevonden voor deze resultaten maar ze ligt wel toe aan the Atlantic: ‘Een behandeling kan invloed hebben op hoe de interactie tussen de gezinsleden verloopt. Het kan zo zijn dat het kind veel plezieriger wordt in de omgang en bijvoorbeeld minder negatieve dingen zegt. Dit kan effect hebben op de gedachten van andere familieleden.’

Op zich is het niet heel gek dat goede resultaten in de behandeling van de depressie er ook voor zorgen dat de zorgen bij ouders afnemen. Als een kind een depressie heeft, kan dit op meerdere manieren invloed hebben op het gezinsleven. Zo kun je je als ouders zorgen maken. En kan het ook invloed hebben op andere vlakken zoals schoolresultaten. Bovendien kan de zoektocht naar een behandelmethode die fijn aansluit bij een kind, ook voor stress zorgen. Al deze factoren kunnen worden weggenomen door een fijne behandeling en ondersteuning bij de depressie.

Hulp bij depressie tiener

Vermoed jij dat je tiener last heeft van een depressie? Neem dan contact op met je huisarts, hij of zij kan jullie eventueel doorverwijzen naar een psycholoog of praktijkondersteuner van de GGZ.

Dit vind je misschien ook interessant:

Depressie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Onderzoek: de mentale gezondheid van je tiener heeft invloed op hoe jij je voelt
Sluiten