Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Gedrag 13 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: een kwart van de kinderen heeft spijt van filmpjes op social media

Social media zijn onmisbaar in ons dagelijks leven en al helemaal in dat van onze kinderen. Tegenwoordig delen kinderen van alles op verschillende platforms. Hierbij is het erg populair om live filmpjes op social media te delen zoals Snapchat, Instagram Stories en Facebook Live. De filmpjes zijn live en kunnen dus meteen bekeken worden op social media. Uit Brits onderzoek blijkt dat bijna een kwart (24%) van de 10 tot 16-jarigen hier spijt van heeft, of iemand kent die er spijt van heeft.

Uit de enquête van YouGov voor kinder-goede-doelenorganisatie Barnardo’s, blijkt dat de spijt toeneemt naarmate kinderen ouder worden. Ruim 30 procent van de 13-jarigen en 38 procent van de 16-jarigen, die ondervraagd zijn, is dit het geval.

LEES OOK: Veel jongeren verslaafd aan social media

Filmpjes op social media: ‘Omdat het leuk is’ en ‘om beroemd te worden’

Voor het onderzoek werden ruim duizend kinderen ondervraagd. Bijna de helft van de ondervraagde jongeren gaf aan dat zij zelf weleens een livestream via een van de apps geplaatst hebben. Op de vraag waarom ze dit deden, antwoordde 30 procent ‘omdat het leuk is’, 25 procent gaf aan dat ze het deden omdat ze het leuk vinden om content met hun vrienden te delen. Verder gaf 16 procent aan dat ze zo graag aan anderen laten weten wat ze aan het doen zijn. Een groep van 14 procent doet het voor de likes en reacties. Tot slot zegt slechts 5 procent dat ze het doen omdat ze zo met nieuwe mensen in contact komen of omdat ze een social media-ster of online influencer willen worden.

LEES OOK: Social media slecht voor zelfvertrouwen kind

Contact met vreemden

In veel gevallen zijn de live-filmpjes op social media door iedereen te bekijken. Dit betekent dus ook dat onbekenden deze filmpjes kunnen zien. Slechts iets meer dan een derde (39 procent) van de ondervraagde tieners geeft aan zich hier zorgen over te maken.

Maak jij je wel zorgen over wat je kind online zet? Zo praat je met je kind over online gedrag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Onderzoek: een kwart van de kinderen heeft spijt van filmpjes op social media
Sluiten