Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018

Onderzoek: gelukkige kinderen voed je zó op

Als ouder wil je je kind natuurlijk zo gelukkig mogelijk zien én doe je er alles aan om dit te realiseren. Nieuw onderzoek laat zien hoe je dit het beste aan kunt pakken. De conclusie van de onderzoekers? Wees warm en hanteer geen al te strak regime.

Wanneer ouders zich hier niet aan houden, zou dat negatieve gevolgen kunnen hebben voor de mentale gezondheid van hun kind. Dit blijkt uit onderzoek van University College London (UCL), dat is gepubliceerd in The Journal of Positive Psychology.

Warm en aanwezig 

Voor de studie werden 5362 mensen gevolgd vanaf hun geboorte in 1946. De – inmiddels – volwassenen werd nu gevraagd naar hun opvoeding en daaruit blijkt hoe een gelukkig kind kan worden opgevoed. “Wij zijn erachter gekomen dat kinderen van wie de ouders warm en aanwezig waren, meer tevreden waren over hun leven en een positieve mentale gemoedstoestand hadden gedurende hun leven”, vertelt hoofdonderzoeker dr. Mai Stafford.

Schadelijk effect

Kinderen van overheersende ouders die hen geen eigen keuzes lieten maken, een strak regime hadden en weinig privacy gaven, geven aan hier na zestig jaar nog steeds last van te hebben. Onderzoekers vergelijken dit schadelijke effect zelfs met de dood van een geliefde. De andere factor, het ervaren van geen warmte, zorgden ervoor dat kinderen geen sterke band hadden met hun ouders. Deze band is juist belangrijk om zo een fijne basis te creëren voor kinderen, waardoor ze de wereld beter gaan verkennen. 

Bron: Spring.org 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Onderzoek: gelukkige kinderen voed je zó op
Sluiten