Redactie
Redactie Ouders 21 jun 2018

Onderzoek: mannen krijgen steeds later kinderen

Dat mannen op latere leeftijd kinderen krijgen is tegenwoordig helemaal niet zo gek meer. Sterker nog: uit een Nederlands onderzoek blijkt dat mannen steeds vaker ouder dan 40 of 50 jaar zijn als zij hun eerste kind krijgen.

Dit meldt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Groei 40+ vaders

Hoewel de meeste mannen nog tussen de 30 en 40 jaar vader worden, komt hier volgens het CBS wel verandering in. Van de 170.500 baby's die vorig jaar geboren werden, had al 16 procent een 40-plusser als vader. Twintig jaar geleden was dit nog een magere 10 procent. Daarnaast hadden 2.500 baby's vorig jaar een vader die zelfs 50 jaar of ouder was. Oftewel: steeds meer mannen smeren dus voor het eerst een beschuit met muisjes op de leeftijd van 40 jaar of ouder.

De risico's voor het kind

Maar dat zowel vaders als moeders op latere leeftijd kinderen krijgen, brengt volgens klinisch embroloog Max Curfs wel risico’s met zich mee. “Hoe ouder de vader, hoe groter de risico's voor het kind. Zo heeft een kind van een oudere vader meer kans op autisme.” Al zijn de risico’s bij een oudere vader wel kleiner dan bij een oudere moeder voor het kind, volgens Curfs. “Bij vrouwen die na hun 36ste moeder worden, heeft het kind meer kans op afwijkingen in de chromosomen.”

Bron: RTL Nieuws

Reageer op artikel:
Onderzoek: mannen krijgen steeds later kinderen
Sluiten