Redactie
Redactie Ouders 19 jun 2018

Onderzoek: Ouders brengen nu meer tijd door met hun kinderen dan 50 jaar geleden

Door: Soraya Vogelaar

Ouders kunnen zich soms schuldig voelen over de hoeveelheid tijd die ze doorbrengen met hun kinderen. Het kan vaak voelen als te weinig. Toch klopt dit niet helemaal. Vergeleken met ruim 50 jaar geleden, brengen ouders juist meer tijd door met hun kinderen. Dat zit als volgt:

Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het onderzoekspaper Journal of Marriage and Famiy, wordt gesuggereerd dat ouders van deze generatie het op dit gebied beter doen dan de ouders van de vroegere generatie. Wat blijkt? De meeste ouders uit Westerse landen brengen volgens de onderzoekers meer tijd door met het gezin dan in de jaren ’60. 

Het onderzoek
Om deze ouders te vergelijken met die van ruim 50 jaar geleden, hebben wetenschappers van de Universiteit van Californië, Irvine en Collegia Carlo Alberto in Italië, data bestudeerd. Deze datagegevens zijn verzameld in 1965 en 2012. Dit waren de gegevens van meer dan 122 duizend vaders en moeders in Canada, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Slovenië én ons kikkerlandje. 

LEES OOK: 8x de bijzondere band tussen vaders en dochters

Alle ouders die deelnamen aan het onderzoek, hielden een dagboek bij. Daarin gaven ze dagelijks een indicatie van hoeveel tijd ze doorbrachten met de kinderen. Dit werd opgesplitst in twee categorieën: interactieve communicatie en routine of zorgactiviteiten. Bij de routine- of zorgtaken kun je denken aan het bereiden van maaltijden, voeden, douchen, (voor)lezen, spelen en de kinderen helpen met hun huiswerk.

Gemiddeld aantal minuten per dag
In 1965 besteedden moeders gemiddeld 54 minuten per dag aan de zorg voor kinderen. In 2012 besteedden moeders er 104 minuten aan. Vaders brachten over dezelfde periode bijna vier keer zoveel tijd door met hun kinderen ten opzichte van vaders in 1965. De vaders brachten gemiddeld 59 minuten per dag door met hun kinderen, in de jaren 60 was dit een gemiddelde van 16 minuten.

Belangrijk
Judith Treas, co-auteur van het onderzoek en socioloog schrijft in een persbericht: ‘De resultaten laten zien dat gezinnen van alle inkomensgroepen het belangrijk vinden om tijd door te brengen met de kinderen. Ze zien het ouderschap en regelmatige betrokkenheid als een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van het kind op het gebied van mentale gezondheid, gedrag en schoolresultaten. Dit geldt vooral voor de vaders van nu, ze hebben meer een gevoel van gelijkwaardigheid waar het op genderrollen aankomt. Ze willen meer betrokken zijn bij het leven van hun kinderen dan hun eigen vaders misschien waren.’ 

Bron: Wiley Online Library , Real Simple

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Onderzoek: Ouders brengen nu meer tijd door met hun kinderen dan 50 jaar geleden
Sluiten