redactie
redactie Ouders 19 juni 2018

Onderzoek: ouders hebben wél een favoriet kind

Als ouders is het de meest wrange vraag die je kunt krijgen: kiezen tussen je kinderen. Je houdt tenslotte van ze allemaal. Maar uit een onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of Consumer Psychology blijkt nu dat ouders wél een favoriet kind hebben.

Cadeau geven

Om tot deze conclusie te komen, voerden de onderzoekers vier verschillende tests uit in India en de Verenigde Staten. Bij één van de experimenten werd de ouders een moeilijke taak voorgelegd: ze kregen een cadeau dat ze maar aan één van hun kinderen mochten geven. Wat blijkt? De moeders gaven het cadeau vaker aan hun dochters. En de vaders kozen er vaker voor om het cadeau aan hun zoons te geven.

Volgens de onderzoekers bewijst dit dat ouders vaker een voorkeur hebben voor een kind van hetzelfde geslacht als zijzelf. Ze hebben er ook een verklaring voor: moeders kunnen zichzelf beter identificeren en zien zichzelf terug in hun dochters, waardoor ze vaker geneigd zijn een dochter als lievelingskind te hebben. En hetzelfde geldt voor vaders en hun zoons. Aldus de wetenschappers.

LEES OOK: 5x dit leren wij van vaders over de opvoeding

Ouders oneens
Overigens denken de ouders die meededen aan het onderzoek hier wel anders over.  Meer dan 90% van de ouders gaf aan dat ze geen favoriet hebben. En ze lieten weten dat ze hun kinderen gelijk behandelen en dat het geslacht daarbij geen enkele rol speelt.

Conclusie
De wetenschappers komen tot de conclusie dat ouders niet bewust een favoriet kind hebben. Zo stellen ze in het rapport: ‘Ze zijn zich er vaak ook niet van bewust dat ze een favoriet hebben, maar het is wel belangrijk dat deze resultaten zorgen voor meer bewustzijn. Als deze voorkeuren zorgen voor onderscheid in keuzes op het gebied van geld, educatie en politiek, kan het grote gevolgen hebben. Door ons hiervan bewust te zijn van deze mogelijke voorkeur kunnen we dit voorkomen.'

 

Reageer op artikel:
Onderzoek: ouders hebben wél een favoriet kind
Sluiten