Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Muziekles 19 jun 2018

Onderzoek: samen muziek luisteren helpt om de band met je kind te versterken

Zit jouw kind altijd met oordoppen in muziek te luisteren? Dan kun je hem of haar vanaf nu stimuleren om die oordopjes uit te doen en samen naar muziek te luisteren. Het is niet alleen een stuk gezelliger, maar blijkt volgens nieuw onderzoek ook jullie band te versterken.

De Universiteit van Arizona deed onderzoek naar de effecten als ouders en kinderen samen naar muziek luisteren. De resultaten zijn gepubliceerd in journal of Family Communication. Het onderzoek werd geleid door professor Jake Harwood en Sandi Wallace.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die samen met hun ouders naar muziek luisteren, later als jongvolwassenen een betere relatie met hun vader en moeder hebben. De onderzoekers zijn erachter dat dit vooral geldt als tieners en adolescenten samen met hun ouders muziek luisteren.

Het onderzoek
De wetenschappers analyseerden een groep jongvolwassen, met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar oud. Aan de jongeren werd gevraagd hoe vaak zij samen met hun ouders naar muziek luisterden, naar concerten gingen of instrumenten bespeelden. De jongeren grepen hierbij terug naar hun jeugdherinneringen van toen ze acht, dertien, veertien en ouder waren.

Wat blijkt? De kinderen die muziekervaringen deelden met hun ouders – en dan vooral in de periode als tiener of adolescent – blijken een betere relatie te hebben met hun ouders.

Daarnaast keken Wallace en Harwood ook naar andere manieren waarop kinderen tijdens hun jeugd tijd doorbrachten met hun ouders. Hieruit kwam naar voren dat muziek een uniek effect heeft en de band versterkt.

LEES OOK: 6 voordelen van muziekles voor je kind

Twee factoren
Volgens het onderzoek zijn er twee factoren die het verband tussen samen muziek luisteren en een betere relatie, verklaren. De eerste factor is coördinatie. Harwood: ‘Synchronisatie of coördinatie gebeurt wanneer mensen samen muziek luisteren of spelen. Als je dit samen met je ouders doet, ga je ook andere activiteiten synchroon doen zoals samen dansen en zingen. Datagegevens laten zien dat dit ervoor zorgt dat je elkaar aardiger gaat vinden.’

Volgens Wallace is de tweede factor empathie. Wallace: ‘De meeste recente onderzoeken zijn gericht op hoe emoties via muziek worden opgeroepen.  En hoe dit empathie losmaakt bij de ander.’

Harwood en Wallace zijn er wel achter dat coördinatie bij de jongeren de belangrijkste factor is. Bij de jongeren werd de empathie voor hun ouders gemeten en hoe verbonden ze zich voelden als ze met hun ouders samenwerkten. Die verbondenheid bleek groter.

Samen muziek luisteren
De onderzoekers geven ook meteen mee hoe je dit als ouder zelf kunt toepassen om jullie band te versterken. Belangrijk is hierbij dat het niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Samen muziek luisteren in de auto zou meer impact hebben dan formelere muziekervaringen, zoals samen in een band spelen. Het kan dus zo simpel zijn als samen naar de radio of een afspeellijst luisteren tijdens een autorit.

Bron: Science Daily 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Onderzoek: samen muziek luisteren helpt om de band met je kind te versterken
Sluiten