Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Ouders 12 jul 2018

Onderzoek: smartphoneverslaving bij ouders zorgt voor gedragsproblemen bij kinderen

Kinderen van ouders die teveel tijd besteden aan hun smartphone, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van gedragsproblemen. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Michigan en Illinois State Universiteit.

Voor het onderzoek werden 200 gezinnen bestudeerd. Van de ouders die deelnamen, bleek 40 procent van de moeders en 32 procent van de vaders zelf aan te geven een vorm van telefoonverslaving te hebben. Hierbij hadden ze ook een constante drang om berichten te checken, dachten ze regelmatig aan binnenkomende oproepen en berichtjes, of hadden ze zelf het gevoel dat ze hun mobiel teveel gebruikten.

Technoference: afgeleid door smartphone

De onderzoekers stelden het fenomeen ‘technoference’ vast. Dit houdt in dat alledaagse activiteiten met de kinderen, onderbroken worden door smartphones of andere digitale apparaten.

Gedurende de zes maanden waarin het onderzoek werd uitgevoerd, gaf bijna een kwart van de ouders aan dat ‘technoference’ twee keer per dag bij hen gebeurde. Ruim 17 procent van de ouders gaf aan dat dit bij hun minstens een keer per dag gebeurde.

LEES OOK: Slim kind? Laat je smartphone links liggen

Gedragsproblemen

Wat blijkt? Hoe vaker de ouders aangaven last te hebben van technoference, hoe meer zij gedragsproblemen ervaarden bij hun kinderen. Slecht gedrag van de kinderen wordt door de onderzoekers gelinkt aan de smartphoneverslaving van de ouders. Uit een tweede onderzoek onder 300 gezinnen blijkt dat dit verband sterker is bij het smartphonegebruik van moeders dan van vaders.

Moeilijk aandacht verdelen

Dr. Jenny Radesky is een van de onderzoekers, aan Science Daily vertelt ze: ‘Het smartphonegebruik van ouders kan zorgen voor een interactie met hun kinderen die verre van ideaal is. Het is echt heel moeilijk om de aandacht te verdelen tussen alle belangrijke dingen die om aandacht vragen op die apparaten. Laat staan om dan ook nog met de sociale en emotionele behoeften van onze kinderen om te gaan. Om dit allebei evenveel aandacht te geven en dit tegelijkertijd te doen, is heel moeilijk.’

Invloed op taalvaardigheid

Therapeut Michelle Morris vertelt over de gevolgen van zo’n smartphoneverslaving bij ouders aan Telegraph: ‘De poging om te communiceren met ouders mislukt. Hierdoor kan het kind op den duur leren dat het überhaupt geen zin heeft om een gesprek aan te gaan. Voor kleine kinderen zijn de vele interacties met ouders juist van belang omdat ze op deze manier een taal leren en hoe ze moeten praten.’

Global NewsPediatric Research

Reageer op artikel:
Onderzoek: smartphoneverslaving bij ouders zorgt voor gedragsproblemen bij kinderen
Sluiten