Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Onderzoek zegt: zoons van werkende moeders doen later twee keer zoveel in het huishouden

Veel ouders laten hun kinderen al jong klusjes doen in het huishouden. Zo krijgen ze een verantwoordelijkheidsgevoel en leren ze hun eigen spullen opruimen. Vaardigheden waar kinderen de rest van hun leven baat bij hebben. In principe lijkt dit een universele basis die je in de opvoeding mee kunt geven. Maar een nieuw opmerkelijk onderzoek stelt dat zonen van werkende moeders hier vooral de vruchten van plukken. 

Volgens recent onderzoek dat gepubliceerd is in het journal Work, Employment and Society verrichten zonen van werkende moeders als volwassenen meer taken in het huishouden. De onderzoekers gebruikten hierbij gegevens uit vragenlijsten van meer dan 100 duizend mensen uit 29 verschillende landen. 

Acht uur meer
Uit hun onderzoek blijkt dat de volwassen zoons van werkende moeders een gelijkwaardigere rolverdeling hebben in hun eigen relaties. Dit geldt met name in vergelijking met zonen van thuisblijfmoeders. De zoons van werkende moeders besteden per week acht uur meer aan de zorg voor hun kinderen, huishoudelijke klusjes en het helpen van andere familieleden. 

Dochters van werkende moeders
De onderzoekers bekeken overigens ook hoe dit gold voor dochters van werkende moeders. Die blijken juist iets minder met het huishouden bezig te zijn dan generatiegenoten. De dochters werken niet alleen meer en vaker, maar hebben ook vaak een baan met managementfunctie. Dit zou kunnen liggen aan de factor dat zij er – net als hun moeder – voor kiezen om werk en gezin te combineren. 

Onderzoek zegt niet altijd alles
Al hoewel dit interessante onderzoeksresultaten zijn, wil het nog niet alles zeggen. Dit wil namelijk niet zeggen dat zonen (of dochters) van thuisblijfmoeders het per se minder hebben. Wij kunnen ons zo voorstellen dat hier ook andere factoren in mee spelen. Zoals hoeveel aandacht hieraan wordt besteed in de opvoeding en welke afspraken gemaakt worden met de partner.  Bovendien is voor beide kanten wel wat goeds te zeggen. Zolang jij je eigen weg volgt als ouder en de opvoeding waar jij je goed bij voelt.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Onderzoek zegt: zoons van werkende moeders doen later twee keer zoveel in het huishouden
Sluiten