Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018

Onderzoek: ‘Zeurende moeders? Succesvolle dochters’

Vindt jouw dochter dat jij als moeder soms enorm zeurt? Natuurlijk is het niet altijd leuk om de zeurende moeder te zijn, maar er is óók goed nieuws. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dat 'gemekker' uiteindelijk een positieve invloed heeft op je dochter.

Dit concluderen de onderzoekers van de Britse University of Essex mogen geloven. Volgens de wetenschappers is een opvoeding waarin dochters al vroegtijdig gepushed worden, dé sleutel voor een succesvol leven.

Stellen van eisen en hoge verwachtingen

Wat wordt er dan precies met pushen bedoeld? De onderzoekers zien pushen als het hebben van hoge verwachtingen, het stellen van eisen, en – indien nodig – het streng optreden tegen dochters. Maar volgens de onderzoekers moet dit wel met grote regelmaat gebeuren: ouders moeten hun dochter non-stop aan de verwachtingen en eisen herinneren. Dus start maar met zeuren: ‘Hoezo heb je maar een 7,5 voor je proefwerk Frans, had je niet geleerd?’, ‘Waarom heb je niet gescoord tijdens je hockeywedstrijd?’ en ‘Nee schatje, alleen je best doen is niet genoeg’…

Hard zeuren

Volgens de wetenschappers is het hebben van bovengemiddeld hoge verwachtingen van je dochter als ze een jaar of 13 is, één van de belangrijkste sleutels tot succes in haar latere leven.

Succesvol: maar waarin?

Dochters waarvan veel verwacht wordt, zullen op latere leeftijd meer succesvol zijn. Dan is de volgende vraag: waarin succesvol? Ook dat hebben de wetenschappers onderzocht en zo kwamen ze tot de volgende conclusies:

  • Ze zullen minder vatbaar zijn voor tienerzwangerschappen;
  • Ze zullen vaker een vervolgopleiding doen aan een MBO, HBO of Universiteit;
  • Ze zullen vaker goedbetaalde banen aangeboden krijgen (mede door opleiding);
  • Ze zullen minder vaak werkloos zijn.

Bron: Daily Mail

Reageer op artikel:
Onderzoek: ‘Zeurende moeders? Succesvolle dochters’
Sluiten