Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 12 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Heeft je kind last van online pesten? 10x zo pak je het als ouder aan

Online pesten onder kinderen is heel hardnekkig en gebeurt steeds vaker. Voor ouders is het vaak lastig om in te schatten hoe zij met deze incidenten om moeten gaan. Hoewel iedere situatie net weer anders is, is het fijn om bepaalde handvatten te hebben. Hoe ga je nu het beste om met dat digitale gepest?

Hoe pak je online pesten aan?

Het online pesten is niet alleen hardnekkig, maar begint ook steeds al vroeger. Soms krijgen kinderen in groep 5 hier al mee te maken. Lees daarom de tien dingen die jij en je kind kunnen doen wanneer er sprake is van online pesten.

1. Niet reageren

Vertel je kind dat negeren de beste manier is om te reageren op negatieve berichten, reacties, teksten en/of oproepjes. Hoewel het moeilijk is om niet te reageren terwijl er iets naars over je gezegd wordt, kunnen kinderen het beter tegen hun ouders of een andere volwassene zeggen. Druk je kind echt op het hart dat ze geen reacties terug moeten sturen. Online pestkoppen zijn namelijk op zoek naar reacties.

2. Bewaar bewijs van het online pesten

Sla alle berichten, reacties en berichten op als bewijs. Dit geldt ook voor e-mails, blogs, Facebookberichten, Instagramposts, appjes en ga zo maar door. Hoewel de eerste reactie van kinderen – en jou – misschien wel het verwijderen van alle berichten is, is het heel belangrijk dat je hem helpt te herinneren dat je bewijs nodig hebt. Pas nadat je het bewijsmateriaal allemaal verzameld hebt – en overlegd hebt met school en eventueel de politie – kan je de reacties verwijderen.

3. Meld het online pesten aan school

Allereerst is het melden van online pesten belangrijk als het cyberpesten op school heeft plaatsgevonden. Dit moeten de leerkrachten weten. Maar ook als het online pesten niet op school plaatsvindt, is het daarnaast verstandig om het toch aan school te melden. De online informatie over je kind kan namelijk vooralsnog op school door andere leerlingen misbruikt worden. Pestkoppen gebruiken bijvoorbeeld informatie van Instagram voor andere vormen van pesten op school, zoals het verbannen uit een vriendengroep.

4. Meld het online pesten aan de provider

Als het online pesten thuis of op het persoonlijke account van je kind gebeurt, is het belangrijk om het aan je Internet Service Provider (ISP) te melden. Stuur dan kopieën van het online pesten op naar je ISP. En als het online pesten zich op sociale media afspeelt, dan kan je dit ook aan hen melden.

5. Meld ook anoniem online pesten

Het is ook belangrijk om online pesten te melden als je niet weet wie de dader is. Vaak kan de politie namelijk opsporen wie er achter de online berichten zit. Neem dus niet zomaar genoegen met online pesten – ook al is de dader anoniem.

6. Bij bedreigingen contact met politie

Als je kind daadwerkelijk te maken heeft met bedreigingen, dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact met de politie op te nemen. Aanwijzingen tot fysiek geweld, stalken of nog erger moeten onmiddellijk gemeld worden.

7. Blokkeer online communicatie

Probeer te benadrukken dat je kind de lijntjes met de online pestkoppen moet blokkeren. Vindt het online pesten plaats op Facebook? Laat je kind dan zijn online profiel op Facebook opzeggen. Of gebeurt het online pesten juist via WhatsApp? Geef je kind een nieuw nummer en laat hem de nummers van zijn online pestkoppen blokkeren.

8. Wees je bewust van de gevolgen

Kinderen die online gepest worden hebben vaak extreem last van verschillende gevolgen: van zichzelf zeer overweldigd en kwetsbaar voelen, tot zelfs depressief of suïcidaal. Wees je daarom zeer bewust van de gevolgen van cyberpesten en wees niet bang om hulp te zoeken.

9. Zoek begeleiding en ondersteuning

Cyberpesten is een groot probleem, dat je kind niet in zijn eentje kan oplossen. Zorg ervoor dat je kind omringd blijft met ondersteunende vrienden en familie. Daarnaast kan je overwegen om je kind met iemand te laten praten – mocht het nodig zijn.

10. Neem de technologie niet weg

Het is een normale reactie dat ouders de computer of smartphone weg willen nemen als hun kind online gepest wordt. Máár het wegnemen van alle communicatiemiddelen kan er juist voor zorgen dat je kind ze zich volledig afgezonderd en geïsoleerd voelt. Hun telefoons en computers zijn vaak de belangrijkste manieren waarop ze communiceren met anderen – of we het nu leuk vinden of niet. Als we alle communicatiemogelijkheden wegnemen kan het gevoel van eenzaamheid en isolement verergeren.

Wat als je kind last heeft van cyberpesten: do’s en don’ts voor ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.