Redactie
Redactie Social media 21 jun 2018

Online schoolresultaten delen: doen of niet?

Is je zoon geslaagd voor zijn eindexamen? Of heeft je dochter een mooi rapport? Dat wil je dit misschien graag delen op Facebook of andere social media. Maar is dit wel een goed idee?

Zo tegen het einde van het schooljaar verschijnen er steeds meer schoolresultaten van kinderen op sociale media. Trotse ouders delen de cijfers van hun kinderen op bijvoorbeeld Facebook. Alleen als de schoolresultaten goed zijn uiteraard, want vallen ze tegen dan delen veel ouders de uitslag of resultaten liever niet. De Belgische socioloog Ben Caudron heeft hier zo zijn gedachten over.

Facebook

Caudron; “Je hebt twee soorten mensen die dat doen: degenen die echt willen opscheppen en uitpakken om indruk te maken, en degenen die hetzelfde doen als tien jaar geleden – vertellen dat ze fier (trots red.) zijn op hun kinderen – maar dan op Facebook in plaats van op café of tegen de collega's. Mocht je hen vragen om met een megafoon op de Brusselse Grote Markt de examenresultaten van hun kinderen om te roepen, zal zowat iedereen dat weigeren. Maar op Facebook doen ze het wél.”

Effecten

Wat de effecten zijn van het online delen van de schoolresultaten van kinderen is nog niet onderzocht. Caudron verwacht dat dit per kind verschilt. “Ik kan me voorstellen dat sommigen het een beetje hinderlijk vinden, terwijl anderen zich de complimenten zullen laten welgevallen. Het zal een kwestie zijn van daar goed met je kinderen over te praten.”

Caudron vindt dat de mening van je kind doorslaggevend moet zijn; “Als ze zelf aangeven dat ze dat niet leuk vinden, doe het dan niet.” De kans dat kinderen gepest worden door de dingen die hun ouders over ze posten, schat Caudron echter klein in, maar zegt hij; “Wat voor gevolgen dit op de lange termijn heeft, weten we nog niet: we krijgen nu de eerste generatie opgroeiende kinderen van wie over twintig jaar de hele levenswandel terug te vinden zal zijn.”

Alles delen

Caudron constateert dat we op social media vooral de positieve kanten van ons leven en onze persoonlijkheid laten zien. “Daarvoor vergroten we bepaalde dingen uit, terwijl we andere verzwijgen – ik kan me voorstellen dat je als ouder niets op Facebook zet als de punten tegenvallen. En die mensen krijgen dan ook weer commentaar. Want iederéén post de schoolresultaten, dus waarom jij niet? Daar schuilt het gevaar in: de norm wordt dat je álles deelt, en wie dat niet doet, wordt erop aangesproken.”

Foto's delen

Ook wat betreft het delen van foto's van je kind op social media; kun je je afvragen of je dit als ouder wel moet doen. Deze 7 vragen zou je jezelf kunnen stellen voor je besluit een foto van je kind op Facebook, Instagram of andere social media te zetten.

Bron: HLN.be

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Online schoolresultaten delen: doen of niet?
Sluiten