Redactie
Redactie Mediagebruik 19 jun 2018

Iedereen kan meekijken met webcams

Vind je het een veilig idee om je kind of baby via een webcam in z'n slaapkamer in de gaten te kunnen houden? Zorg dan wel dat deze goed beveiligd is.

Steeds meer apparaten in ons huishouden zijn verbonden met het internet. De verwarming, de printer, de televisie, noem maar op. Het internet der dingen wordt dit genoemd, oftewel; IDD. Tegenwoordig gebruiken ook steeds meer ouders online webcams om de kinderkamer in de gaten te houden.

Meekijken

Een webcam gebruiken om je kind of je huis in de gaten te houden. blijkt niet zonder risico te zijn. Als je deze webcams niet goed beveiligd, kan iedereen door het gebruik van een simpele zoekmachine zo meekijken.

Security-expert Dan Tentler vertelt in een artikel op AD.nl dat zoekmachine Shodan namelijk een tool heeft gepubliceerd waarmee het mogelijk is om de webcam-feeds van onbeveiligde camera's te bekijken. Beelden van garages, gebouwen maar ook slaap- en kinderkamers waar een webcam hangt.

Verbeteren van de veiligheid

Tentler vermoedt dat er miljoenen onbeveiligde webcams in de wereld online staan. ‘Dat is grotendeels de schuld van nalatigheid bij de consument’. Een simpel wachtwoord is namelijk al genoeg om de camera's te beveiligen.

Hij pleit er verder voor dat producenten meer geld gaan steken in het veiliger maken van het IDD. ‘Als de veiligheid van producten die verbonden staan met het internet niet verbetert, kunnen er nog veel schokkender dingen gebeuren’. Dan blijft het niet 'alleen' bij het meekijken in het ledikantje van je kind.

Bron: AD.nl

Reageer op artikel:
Iedereen kan meekijken met webcams
Sluiten