Ontbijtdrama

antwoord

Het is zeker belangrijk dat ze ontbijt! 
Het lijkt erop dat het tijd is om dit standaard ochtenddrama eens helemaal te gaan doorbreken. Jullie zijn in een heel ongezellig patroon terechtgekomen. Alleen al het idee van ontbijt kan ervoor zorgen dat je dochter in de contramine schiet. En jouw irritatie stapelt zich op die van de dag ervoor; daar gaan we weer…Zo wordt het voor je het weet elke dag een ongezellige boel.

Oké, we willen dus graag een gezelligere start van de dag en met elkaar ontbijten.
Er zijn een paar dingen die je vooraf kunt bedenken of die je een week zou kunnen observeren:

  • Wat gebeurt er op de dagen dat het goed gaat of dat het drama minder groot is. Probeer te observeren en op te schrijven: wanneer verloopt het beter (bijvoorbeeld in het weekend, aan het begin van de week, aan het einde etc.), hoe verloopt het dan, waar wordt gegeten, wat zeg en doe jij/zij, enzovoort. Vraag gerust eens aan je dochter hoe het bij de oppas precies gaat en hoe jullie ervoor zouden kunnen zorgen dat het bij jullie ook gezelliger is. Vraag de oppas eens hoe het daar gaat. Wie weet kun je er iets van meenemen. 
  • Wat eet ze het liefst in de ochtend? Wat helpt om lekker te ontbijten en waar kun jij je in vinden? Pap, cruesli, cornflakes, licht of donker brood, gezond zoet (appelstroop, pindakaas) of hartig? Niet iedereen houdt van brood in de ochtend. Er zijn gelukkig veel gezonde alternatieven. Waarschijnlijk is het een kwestie van het patroon doorbreken en eet ze dan net als elders gewoon haar brood, maar je kunt om het te doorbreken een tijdje iets anders proberen. 
  • Wat kun en wil jij aan de situatie veranderen om het beter te laten gaan? Misschien de afspraak maken dat er in de ochtend zoet en in de middag hartig gegeten wordt op brood? Of half/half? Wordt er al rustig en gezellig gegeten aan tafel met z’n allen? Kunnen jullie iets eerder opstaan waardoor er minder haast is? 
  • Wat kun je zelf doen? Kun je het met iets meer rust, positiviteit en humor aanpakken? Jezelf elke ochtend voornemen om er weer als een nieuwe dag in te stappen? Kun je dingen nog iets handiger plannen (dingen de avond ervoor al klaarzetten of maken bijvoorbeeld) zodat het makkelijker verloopt? Erbij gaan zitten aan tafel? Bewust letten op alles wat wel lukt (of al een beetje goed gaat)? Door hier goed naar te kijken kun je soms al winst behalen.

Als je deze dingen voor jezelf bent nagegaan of een tijdje hebt geobserveerd wat er werkt, kun je met je dochter samen gaan zitten om het hele ochtendritueel door te spreken en een plan te maken. 

De insteek is om het gezelliger te maken en lekker te ontbijten. Bespreek samen de voordelen als het jullie lukt het leuker te laten verlopen. Dat motiveert om het te laten lukken! 
Geef haar de ruimte te vertellen wat kan helpen om het gezelliger te maken. Waaruit mag ze kiezen om te ontbijten, wat lijkt haar een goed idee, hoe lukt het haar wel haar brood/iets anders te eten, wat kunnen jullie allemaal afspreken om het beter te laten verlopen? 
Maak het tot een gezamenlijk projectje en denk samen creatief. Het gaat erom dat ze mee mag denken, dat het een leuke insteek heeft waardoor het voor iedereen leuk wordt om het te laten lukken. 

Je kunt een succesmuur maken waarop jullie na elk ochtendritueel opschrijven of tekenen wat er die ochtend al gelukt is. Bedenk ook leuke dingen, bijvoorbeeld: als we op tijd klaar zijn met z’n allen, even dansen of een liedje zingen, een leuk spelletje tijdens het eten (geen ja/nee zeggen, om de beurt een hap nemen en een zin van een gezamenlijk verhaal bedenken, enz.)

Klinkt misschien als een tijdrovende klus, maar bedenk ook dat er nu elke dag nog veel meer energie in gaat zitten, dus dat lijkt me meer dan de moeite waard!

Reageer op artikel:
Ontbijtdrama
Sluiten