‘Ontbijtkoek’ zonder vet en suiker

Zijn je kinderen gek op ontbijtkoek, maar geef je ze liever een gezonde variant zonder vet en suiker? Probeer dan eens dit recept van Rens Kroes (Ja inderdaad, het zusje van…). Lekker als ontbijt of om mee naar school te nemen.

Benodigdheden

  • 125 gram ontpitte dadels (liefst zachte van de markt en niet die harde uit de supermarkt)
  • 3 theelepels speculaaskruiden (of koekkruiden)
  • 200 ml heet water
  • 100 gram noten naar smaak (in stukjes gehakt of gestampt)
  • 3 grote eieren
  • 175 gram roggemeel
  • 125 gram havermoutmeel
  • 100 ml rijstmelk
  • 3 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • kokosolie
  • 1,5 theelepel alternatieve suiker, bijvoorbeeld oerzoet of kokosbloesemsuiker (reform- of biologische winkel)
  • extra noten voor bovenop de koek
  • snufje zout
  • havermout om bakblik te bedekken
  • aluminiumfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Doe de dadels, eieren en het warme water in een keukenmachine of blender en pureer ze tot een zacht en romig mengsel.
  • Schenk het dadelvocht over in een beslagkom. Voeg hier de melk, het gezeefde meel, speculaaskruiden, zout naar smaak en bakpoeder bij.
  • Roer goed door en voeg dan de stukjes noot toe.
  • Vet een cakevorm in met kokosolie of andere olie zonder smaak. tip: als je wat havermout tegen de bodem en zijkanten doet, komt de koek makkelijker uit de vorm.
  • Doe het deeg dan in de bakvorm en versier de bovenkant met de nootjes en strooi hier nog wat oerzoet of andere suikervervanger overheen.
  • Doe de koek 60 minuten in de oven. Let op: bedek de bovenkant met aluminiumfolie om de nootjes te beschermen tegen aanbranden.
  • Haal zo’n 10 minuten voordat de koek klaar is, de zilverfolie weg.
  • Test met een houten prikker of de binnenkant gaar is.

Tips

  • Laat de koek goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Als je hem er te vroeg uithaalt, zal hij breken.
  • Je kunt de koek behoorlijk lang in de vriezer bewaren of enkele dagen in een afgesloten blik bijvoorbeeld.

We vonden dit recept van Rens Kroes inclusief de foto op www.carolabaktzoethoudertjes.nl. Hier vind je nog meer lekkere en gezonde recepten.

Reageer op artikel:
‘Ontbijtkoek’ zonder vet en suiker
Sluiten