Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

Ontmaagd op haar 15e

antwoord

Als je dochter niet gelukkig is en je voelt dat er wat aan de hand is, dan wil je als ouder heel graag weten wat er speelt en hoe je kan helpen. Hartstikke moeilijk als het je dan niet lukt om je dochter aan het praten te krijgen. Ik kan me best voorstellen dat je dan als ouder het noodmiddel ‘haar dagboek lezen’ overweegt. Uit onmacht en vanuit de beste bedoelingen. Het is alleen erg jammer dat je dat ook daadwerkelijk gedaan hebt. Kennelijk vond je dochter het moeilijk om jullie in vertrouwen te nemen over wat er is gebeurd. Of het was voor haar nog te vroeg om dat te doen. Dat kan allerlei redenen hebben. In ieder geval wilde ze het (nog) voor zichzelf houden en dat is nu niet gelukt. Je hebt haar vertrouwen geschaad. De vraag is of ze je nu een volgende keer in vertrouwen durft of wil nemen. Bovendien geef je een verkeerd voorbeeld met betrekking tot privacy. Mag zij ook jouw privézaken lezen?
Goed, helaas is het zo gelopen, nu is het zaak om het zo goed mogelijk op te lossen. 

Tips:

  • Geef toe dat je fout zat met het lezen van haar dagboek. Bied je je welgemeende excuses aan en beloof dat het niet meer zal voorkomen. Vertel dat je begrijpt dat ze boos is en snapt dat het tijd kost om haar vertrouwen terug te winnen. Vertel erbij dat je het hebt gedaan omdat je je zo’n zorgen maakte.
  • Lastige onderwerpen bespreken met pubers lukt alleen als je open het gesprek in gaat, respect hebt voor hun mening, gevoelens en ideeën. Wees niet te oordelend en praat vanuit een ‘ik-boodschap’. 
  • Je kunt in dit geval bijvoorbeeld aangeven dat met iemand naar bed gaan iets bijzonders blijft en dat je haar dat ook gunt. Dat het een fijne, bijzondere gebeurtenis is met iemand van wie je zeker bent dat hij om je geeft. 
  • Vraag haar hoe zij erover denkt. Dat ze heeft aangegeven dat ze er niet meer mee zit, kan kloppen; het kan zijn dat ze stoer doet of dat ze het niet met jullie wil delen. Het hoeft helemaal niks te zeggen over losbandigheid in de toekomst. 
  • Toon oprechte interesse, toon begrip voor je dochter, geef ruimte om te reageren en praat rustig over onderwerpen als seksualiteit, vriendjes, in de steek gelaten worden door een jongen. Zonder dat je te veel pusht, negatief of boos wordt of gaat verbieden. Dat werkt alleen maar averechts.
Reageer op artikel:
Ontmaagd op haar 15e
Sluiten