Onze kinderen ongezonder dan wij

Onze kinderen zijn ongezonder dan wij en wij zijn weer ongezonder dan onze ouders. Zo lopen ze meer risico op (zwaar) overgewicht en hoge bloeddruk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  kwam vandaag met deze opmerkelijke uitkomst naar aanleiding van een onderzoek dat zij hebben gedaan.

In het onderzoek werd gekeken naar de gezondheidsproblemen van vier generaties. Hieruit bleek dat elke jongere generatie er slechter aan toe is qua gezondheid. Zo had eind jaren '80 bijvoorbeeld 7 tot 8 procent van de veertigers obesitas en bij de volgende generatie was dit gestegen tot 11 tot 15 procent.

De oorzaak ligt in veranderingen in de maatschappij van de laatste decennia, stelt onderzoeker Gerben Hulsegge die op dit onderwerp promoveert. “Mensen pakken veel meer de auto, ongezonde voeding is relatief goedkoper en beter beschikbaar geworden en ons werk is steeds vaker zittend.”

Risico’s gezondheid

Doordat we ongezonder leven zijn er steeds meer mensen met zwaarlijvigheid dat het risico op suikerziekte vergroot, en hoge bloeddruk dat hart- en vaatziekte tot gevolg kan hebben. Hart- en vaatziekten zijn op dit moment zelfs doodsoorzaak nummer een bij vrouwen. Diabetes is veruit de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Mensen proberen wel gezonder te leven, maar minder dan 10 procent van deze mensen houdt een gezonde levensstijl langer dan 10 jaar vol.

Gezonder leven

De mensen die wel langer dan 10 jaar gezond leven en dus niet roken, niet te zwaar zijn en een laag cholesterol en een lage bloeddruk hebben, heeft zeven keer minder kans op hart- en vaatziekten. Het is dus niet hopeloos. “Meer lichamelijke activiteit en gezondere voeding kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren,” stellen de onderzoekers.

Voedingsmiddelenindustrie

Ook de voedingsmiddelenindustrie kan voor verbetering zorgen. De afgelopen jaren hebben fabrikanten van voedingsmiddelen al beloofd om aanzienlijk minder zout en suiker in hun producten te stoppen en consumenten beter voor te lichten over goede voeding. Daarnaast heeft het kabinet zich voorgenomen om kinderen op de basisschool meer te laten bewegen.

Helaas is de verwachting van de RIVM niet erg hoopvol. Ze denken dat toekomstige generaties ouderen toch vaker en vanaf een jongere leeftijd flinke gezondheidsproblemen zullen ontwikkelen.

Bron: AD.nl

Reageer op artikel:
Onze kinderen ongezonder dan wij
Sluiten