Redactie
Redactie Basisschool kiezen 21 jun 2018

Onze kleine school sluit misschien. Wat nu?

antwoord

Het opheffen van kleine scholen is de laatste tijd veel in het nieuws. Er is recent besloten dat kleine scholen meer wettelijke ruimte krijgen om samen te werken en samen te gaan. De huidige ‘kleine scholen toeslag’ stimuleert scholen onvoldoende om samen te werken. Daarom wordt deze toeslag stapsgewijs omgezet in een bonus op samenwerking. Het advies van de Onderwijsraad om de opheffingsnorm te verhogen naar honderd leerlingen, wordt niet overgenomen. Het is dus goed om het nieuws te volgen en te bekijken in hoeverre regelgeving voor jullie school geldt.

Kinderen gaan naar school om zich cognitief te ontwikkelen maar zeker ook om te leren op sociaal gebied. Op een school met veel leeftijdsgenoten krijgen kinderen meer kansen om vriendschappen te sluiten, maar ook om meer ervaring op te doen in veel verschillende sociale situaties. Kinderen leren conflicten op te lossen en ontwikkelen sociale vaardigheden. Een van de belangrijkste vaardigheden voor een gelukkig kinderleven!

Je vraagt je af of je nu alvast je drie kinderen van school zult laten veranderen. Het is een moeilijke beslissing want je oudste heeft het prima naar haar zin. Je kunt natuurlijk beslissen om haar op de huidige school te laten mits dit logistiek mogelijk is. Kan ze al zelfstandig naar school? 

Wanneer je je kind vraagt of het van school wil veranderen of wil doubleren zal het antwoord meestal ‘NEE!’ zijn. Dat is heel begrijpelijk. Kinderen kiezen graag voor hun vertrouwde wereld en overzien de consequenties van het veranderen van school nog niet. Natuurlijk kiezen ze liever voor hun vertrouwde wereldje en niet voor een nieuwe school met allemaal nieuwe kinderen.

Het is dus zaak dat jullie als ouders zélf een weloverwogen beslissing nemen! Zet alle voors en tegens op een rijtje en neem dan een overtuigde beslissing. Wanneer je beslist om van school te veranderen breng je je kinderen op de hoogte. Overtuig ze dat ze beter af zullen zijn. Help je kinderen om een goede nieuwe start te maken met ups en downs. Wanneer je zelf overtuigd bent, ben je ook in staat je kinderen te overtuigen en de overstap tot een succes te maken. Spreek geen twijfels uit, want dat kan voor een kind voor veel verwarring en onrust zorgen. Je kind wil graag dat jij weet wat het beste voor hem of haar is!

Wanneer je voor al je kinderen dezelfde school wil, zal de verandering voor jullie oudste het moeilijkste zijn. Toon begrip maar overtuig haar en help je kind! Zorg dat je tijd hebt voor je kinderen tijdens de eerste weken van de overstap. Praat elke dag even na over de schooldag en geef je kinderen tips, bemoediging en vertrouwen. Dan komt het zeer waarschijnlijk helemaal goed. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Onze kleine school sluit misschien. Wat nu?
Sluiten