Redactie
Redactie Opvoedstijlen 21 jun 2018

Onzeker van gymles

antwoord

De gymles is een les waarin kinderen heel kwetsbaar kunnen zijn. Het is een heel open les waarbij kinderen direct van elkaar zien of iets lukt of niet. Een goed pedagogisch klimaat is dan van groot belang!

Het pedagogisch klimaat in een klas bepaalt hoe leerlingen zich in de klas voelen. Zitten ze lekker in hun vel, heerst er een sfeer waarin ze zich veilig voelen? Het pedagogisch klimaat hangt onder meer af van de manier waarop leerlingen met elkaar omgaan, maar ook van de wijze waarop de leerkracht hen benadert en hoe hij met hun fouten omgaat. Een kind de oefeningen die niet lukken voor de hele klas voor te laten doen, is geen goede manier om dit klimaat te bevorderen en het kan het zelfvertrouwen van je kind schaden.

Ik raad je aan om eens met de leerkracht over die gymles te gaan praten en het volgende aan de orde te stellen:

  1. Vraag eerst om informatie. Gaat de gymles echt zo? Het kan ook zijn dat je dochter zich erg onzeker voelt over haar eigen prestaties en het daardoor erg vervelend vindt om een oefening voor te doen. De leerkracht heeft misschien een heel ander oordeel over haar prestaties en is zich wellicht niet bewust van de gevoelens van je dochter.
  2. Wanneer de leerkracht bewust kiest voor deze manier van lesgeven, dan mag je best de discussie aangaan. De grootste sfeerbepaler in de groep is de leerkracht. Hij kan een gunstige uitwerking op de groepssfeer hebben door meer nadruk te leggen op de vorderingen van kinderen dan op hun tekortkomingen.
  3. Informeer ook naar de afspraken die er binnen de school zijn gemaakt wat betreft het pedagogisch klimaat. Veel scholen hebben een protocol.
  4. Je mag van de leerkracht verwachten dat hij rekening houdt met de gevoelens van je dochter en haar op een andere manier benadert. Het zou je dochter helpen als ze juist de oefeningen die haar heel goed afgaan eens voor mag doen. Zelfvertrouwen ontstaat door succeservaring!
Reageer op artikel:
Onzeker van gymles
Sluiten