Gezondheid 19 jun 2018 redactie

Oorontsteking en zwemmen in de vakantie

antwoord

Als gevolg van zwemmen kan er bij verhoogde gevoeligheid een zogenaamd ‘zwemmersoor’ ontstaan. Oftewel: een buitenoorontsteking. Bacteriën of schimmels voelen zich prettig in een vochtige warme omgeving, waardoor ze zich in hoog tempo vermenigvuldigen. Deze omstandigheden doen zich vaak voor in de gehoorgang na het zwemmen. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan met als gevolg veel pijn, slecht horen en uitvloed van (stinkend) pus uit het oor.

Tips om een buitenoorontsteking te voorkomen

  • Gebruik geen watjes om de gehoorgang af te sluiten, dit geeft juist meer kans op een infectie.
  • Gebruik na het zwemmen zure oordruppels, hierdoor kunnen schimmels en bacteriën niet verder uitgroeien. Deze druppels zijn via een recept bij de apotheek te verkrijgen. Ze zijn ook zelf te maken met water en azijn, in de verhouding 3:1.
  • Probeer de gehoorgang niet droog te maken met een wattenstaafje; dit veroorzaakt soms een wondje in de gehoorgang waardoor een ontsteking kan ontstaan.
  • Gebruik eventueel oordopjes; zorg er wel voor dat deze zacht zijn en geen irritatie veroorzaken.

Helaas is het nooit mogelijk een oorontsteking helemaal te voorkomen als jouw kinderen daar gevoelig voor zijn. Overleg eventueel met je huisarts of het verstandig is voortaan op vakantie antibiotische oordruppels mee te nemen, zodat je bij de eerste ontstekingsverschijnselen kunt gaan druppelen en op die manier lang leed voorkomt.

Ontvang de best gelezen artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste artikelen over het leven met je gezin, de opvoeding en ontwikkeling van je kind in je mailbox.

Reageer op artikel:
Oorontsteking en zwemmen in de vakantie
Sluiten