Redactie
Redactie Blogs 21 jun 2018

Op eigen benen

‘Ik kan niet meer voor je zorgen, Georges…’

 Ik kijk naar een scène uit 'Le Huitième Jour', een film over een ‘verrassende vriendschap tussen een snelle zakenman en een man met Down syndroom’.

Ik vind sommige scènes wat confronterend omdat veel mensen schrikken van Georges met het syndroom van Down. In deze scène ligt hij huilend in de armen van zijn zus. Georges moet terug naar het tehuis waar hij woont, terwijl hij bij zijn zus wil blijven. Hun moeder is een tijd geleden overleden en hij wil niet meer in het tehuis wonen. Zijn zus ziet hem als last en zegt dat er eerder veel problemen zijn geweest toen hij bij haar woonde.

Als kijker kun je alleen maar raden wat er is gebeurd, maar wel wordt haar afkeur en die van haar man duidelijk. Want wat moet je met zo’n gehandicapt persoon in huis?

Ik hoop toch echt dat Bink of Dex meer liefde en verantwoordelijkheidsgevoel hebben voor Kit als zij hun straks nodig heeft. Dat als het moet, zij haar in huis nemen…

Maar mag ik dat wel van hun verwachten? Toen Kit net geboren was, voelde ik mij altijd al schuldig tegenover Bink – dat wij hem ‘opzadelden’ met deze zorgen. Nu is deze last verdeeld omdat Dex erbij is gekomen. Maar wat nou als zij later een vrouw en kinderen hebben. Hebben ze dan de ruimte en tijd om voor hun zusje te zorgen? Ik vind het een moeilijke kwestie, en misschien hoeven we ons daar helemaal geen zorgen over te maken. Met een beetje geluk komt Kit in een begeleid wonen project en kan ze prima op eigen benen staan. En ik zie Kit ook nog wel als een griet die helemaal niet bij haar broers zou willen wonen.

‘Zelf doen!’ is haar motto en dat moeten haar broers vaak horen als ze haar willen helpen met iets.

En omdat ik nu na vijf jaar veel verder ben in de acceptatie dat Kit zorg nodig heeft, betekent dat niet meteen dat de jongens en hun toekomstige gezinnen dit ook zo accepteren. Ik ben blij dat we ons hier nu nog niet druk om hoeven te maken. Het enige waar de jongens nu voor moeten zorgen is dat Kit haar tong niet meer naar ze uitsteekt. En dat blijkt al lastig genoeg! 

Reageer op artikel:
Op eigen benen
Sluiten