Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Op skikamp met school?

antwoord

Hier spelen twee dingen mee: het gevoel van je zoon zelf en jouw gevoel. Ik denk dat het allereerst goed is om duidelijkheid te krijgen in je eigen gevoel en dan te beslissen of hij van jou inderdaad mee zou mogen. Pas dan heeft het zin hem mee te laten denken en te kiezen; anders zou de situatie kunnen ontstaan dat hij uiteindelijk kiest om te gaan en jij vervolgens zegt ‘ik wil het toch niet’. Of dat je hem met je eigen twijfels weer aan het twijfelen maakt, terwijl hij net gekozen heeft om te gaan. 

Een aantal overwegingen bij je eigen keuze:

  • Wat jij ook besluit – wel of niet mee -, zorg dat je naar hem toe je argumenten helder hebt. Bedenk ook of jouw keuze bindend is of niet. Zo raak je niet aan het twijfelen wanneer je je verhaal bij hem doet.
  • Bedenk voor jezelf in hoeverre jouw twijfel of keus te maken heeft met je eigen angsten en gevoelens voor loslaten, weg zijn van je kinderen of bijvoorbeeld ervaringen uit je eigen jeugd. Door je hier bewust van te zijn, kun je je beslissing hiervan loskoppelen en je echt op je zoon en deze situatie richten.
  • Overleg eens met andere ouders of de leerkracht over de dingen waar je nog mee zit. Wellicht geeft dat meer helderheid of richting aan je gevoel en keuze.
  • Zorg dat je jouw gevoel en angsten niet (te veel) deelt met je zoon. Dan heb je de meeste kans dat hij de keus echt voor zichzelf maakt en geen rekening gaat houden met het feit dat jíj het eng of te lang vindt.

Om met hem bij stil te staan:

  • Een voor- en nadelen lijstje maken is een prima idee. Geef daarbij ook lading aan het argument. Een klein nadeeltje weegt anders dan een groot voordeel. 
  • Bedenk oplossingen of ideeën om de nadelen te verminderen of helemaal weg te nemen. Bang voor heimwee of thuis erg missen? Het helpt vaak om vooraf een ‘noodplan’ te maken: belmomenten afspreken, voor elke dag een kleinigheidje met briefje meegeven, een fotoboekje van thuis mee. Wat zou hem helpen op het moment dat hij heimwee voelt? Wat kan hij denken of doen? Door een plannetje te maken geef je hem wellicht de houvast die hij nodig heeft om het aan te durven.
  • Besloten dat hij mag gaan? Geef hem dan gerust aan dat jij het ook best spannend vindt en hem zal missen, maar vooral dat je er vertrouwen in hebt dat hij het kan en dat hij een geweldige tijd gaat hebben. Bagatelliseer zijn twijfels en gevoel natuurlijk niet, maar kijk wel waar je er leuke of overtuigende argumenten tegenover kunt stellen. Niet al te veel vrienden hebben in de klas? Juist zo’n tijd met elkaar kan heel leuke contacten opleveren! Niet goed kunnen skiën? Dat geldt vast voor veel meer kinderen!
  • Misschien is er een kind van vorig jaar dat hij eens kan spreken om zich een mening te vormen. Ik kan me voorstellen dat er meer kinderen en ouders zijn die het moeilijk vinden. Of wellicht kan de leerkracht er in de klas nog wat aandacht aan besteden, bijvoorbeeld door een paar kinderen die al geweest zijn te laten vertellen over hun ervaringen.
Reageer op artikel:
Op skikamp met school?
Sluiten