Op vakantie met vriendinnen

antwoord

Met 15-16 jaar voelen veel pubers zich al volwassen, terwijl ouders dat vaak heel anders zien. Het leukste is natuurlijk wanneer ze nog mee gaan op vakantie, maar helaas komt er een tijd dat vriendinnen leuker zijn dan ouders. De één is daar vroeger mee dan de ander. Uit je verhaal kan ik niet opmaken of je met je partner op één lijn zit over deze situatie. Voordat jullie het gesprek met je stiefdochter aangaan, is het belangrijk dat jullie het eens zijn over jullie standpunt en de manier waarop je met deze situatie omgaat. Uiteraard is 16 jaar een leeftijd waarop je als ouder kunt beslissen dat ze niet alleen op vakantie mag. Je zou ook kunnen kijken naar haar kant van het verhaal en bedenken wat ze eventueel wel samen met vriendinnen mag ondernemen. Helemaal jullie keus, maar ik kan je wel wat overwegingen meegeven om samen met je partner een goed besluit te nemen.

  • Ouders oefenen de ouderlijke macht uit tot de 18e verjaardag van hun kind. In principe kun je haar dus verbieden om alleen op reis te gaan. Als je wel toestemt, bedenk je dan dat jij aansprakelijk bent als er iets gebeurt tijdens die vakantie. Goed om je te realiseren, precies uit te zoeken én met je stiefdochter te bespreken. 
  • Het lijkt me handig als jullie rond deze hele kwestie eerst weer eens ‘on speaking terms’ komen en het boze eraf is. Ik neem aan dat je naast je teleurstelling en je mening ook kunt begrijpen dat ze met vriendinnen weg wilt, zeker als de anderen wel mogen. Hartstikke leuk natuurlijk! Tijd voor wat begrip voor haar situatie dus! Handig om mee te beginnen, anders heeft bespreken en overleggen weinig kans ben ik bang.
  • Geef vervolgens aan dat jij en haar vader alles eens goed op een rijtje gaan zetten en er dan bij haar op terugkomen. Zo laat je haar merken echt serieus na te denken.
  • Bedenk en noteer met je partner de voors en tegens. Wat zijn jullie bezwaren, angsten en waarom? Wat kunnen jullie van haar uit begrijpen en waar kun je je in vinden?
  • Elk kind is anders. Bedenk in hoeverre je stiefdochter de verantwoordelijkheid aan kan, volwassen genoeg is en afspraken nakomt. 
  • Om haar tegemoet te komen kun je opties overwegen die je wel goed vindt: 
  • met jullie mee en daarnaast met vriendinnen een paar dagen op een camping vlak in de buurt? Of mee met een georganiseerde vakantieweek met vriendinnen in Nederland? Daar is gewoon toezicht en leiding, maar het voelt voor de meiden als op stap zonder ouders. Er zijn heel veel leuke opties voor zo’n soort week (sportkampen, zeilweken, kampeerkampen), die niet per se heel duur hoeven te zijn. Of misschien (deels) samen met een vriendin met jullie mee? Overweeg de verschillende mogelijkheden en leg haar die voor. Of laat haar zelf meedenken over reële voorstellen, want dat jongerencamping ‘De Appelhof’ op deze leeftijd geen goed idee is, ben ik helemaal met je eens!
Reageer op artikel:
Op vakantie met vriendinnen
Sluiten