Redactie
Redactie Grootouders 21 jun 2018

Opa wil ineens rol in haar leven spelen

antwoord

Wat een moeilijke situatie voor jullie allebei zo ineens. Het lastige aan de situatie is dat er twee dingen meespelen:

  1. Het verschijnen van een ‘nieuwe’ opa in het leven van je dochter en haar gevoel daarbij
  2. Het verleden en jouw eigen gevoel dat deze man geen recht heeft om een rol in haar leven te spelen

Hoezeer ik jouw gevoel van ‘nu is het te laat’ begrijp, is het belangrijk dat je deze twee zaken loskoppelt.
De eerste stap lijkt me om met je ex-man in gesprek te gaan over de situatie. Hoe staat hij er in? Wil opa echt een rol spelen in het leven van jullie dochter of was de ontmoeting eenmalig? Kortom: wat kunnen jij en je dochter ervan verwachten.

Een gesprek met opa is ook raadzaam, hoe boos je ook bent om het verleden. Je zult moeten weten waarom hij ineens contact legt. Is zijn terugkomst oprecht? Kunnen jullie tot een oplossing of afspraak komen?

Op basis van bovenstaande dingen kun je bedenken wat je aan je dochter vertelt. Dit zou ik als het even kan samen met je ex doen. Realiseer je dat je je dochter nooit kunt verbieden om contact met een opa te hebben en andersom ook niet (tenzij daar juridisch goede redenen voor zijn). Het in goede banen leiden van deze situatie, zonder ruzie en wrok is dus erg belangrijk voor je kind.

Enkele tips voor het vertellen van een situatie als deze aan je dochtertje:

  • Zet bij het hele proces het belang van je kind op de eerste plaats. Koppel dat los van je eigen gevoelens.
  • Pas op voor te veel overbrengen van rancune, maar zeg wel eerlijk hoe het zit: tot nu toe heeft hij nooit contact gezocht en nu wel. Eerlijkheid op maat dus!
  • Geef je kind uitleg op haar niveau. Vertel niet ingewikkeld en niet te veel. Hou het kort en duidelijk. Afhankelijk van de leeftijd en het begrip van je kind. Geef ruimte voor haar reactie en verwoord haar gevoelens. Geef informatie in kleine beetjes. Maak het niet te beladen.
  • Een kind vanaf ongeveer deze leeftijd kan best zelf meedenken over wat ze zou willen. Luister naar haar wens en mening. 
  • Mocht de situatie zo zijn dat je je kind moet beschermen tegen deze tak vd familie, doe dat dan, maar bespreek dit dan altijd eerst met derden of deskundigen.
Reageer op artikel:
Opa wil ineens rol in haar leven spelen
Sluiten