Redactie
Redactie Automutilatie 19 jun 2018

Opgaan in emo style

antwoord

Zo in een passie opgaan en meegaan dat je jezelf verwondt, is natuurlijk niet goed en niet de bedoeling. Het liefst zou je dat onmiddellijk willen verbieden en wellicht word je als ouder boos als je ziet dat ze zichzelf zoiets aandoet omdat het bij de emo-style hoort. Wat moet je dan doen? Verbieden of straf geven als je het merkt? Boos worden of op haar inpraten? Het lastige is dat als je dochter zo opgaat in deze passie, ze er waarschijnlijk helemaal niet voor openstaat ermee te stoppen. Vaak krijg je dan een averechtse reactie.

Wat kun je wel doen? Een pasklaar antwoord is daar niet op te geven, want elke puber is anders en de beweegredenen van zoiets ook. Ook in dit geval raad ik je aan om je eerst eens helemaal te verdiepen in de emo-style. Als ze ervoor open staat: liefst samen met haar. Toon interesse, geef aan dat je niet met alles wat je ziet even blij bent, maar dat je nu eens echt wil weten wat haar beweegt, wat de betekenis is van bepaalde dingen en wat het inhoudt. Dat geldt ook voor het snijden. 

In plaats van je angsten, boosheid of aversie te uiten, helpt het denk ik beter om aan te geven dat je het snijden een nare kant van de emo-style vindt, maar dat je benieuwd en geïnteresseerd bent in de achterliggende gedachten ervan. Misschien begrijp je het dan beter. Waarom doen aanhangers dit? Waarom doet zij het? Wat levert het haar op? 
Als je op deze manier met haar in gesprek kunt raken – dan zal ze wel moeten voelen dat je echt bereid bent om je erin te verdiepen en niet alleen maar wil dat het stopt -, kun je hopelijk ook komen op de nadelen van het jezelf verwonden; je houdt er littekens voor je leven aan over, soms gaat het van kwaad tot erger, et cetera. 
Misschien kun je het met haar hebben over hoe ze erbij kan horen zonder dit te doen. 

Wellicht kom je tot afspraken of is het toch nodig en haalbaar dat je grenzen stelt aan het snijden. Dat lukt meestal het beste als je haar duidelijk aangeeft dat je de emo-style prima vindt, maar dat je het snijden te ver vindt gaan en niet meer wilt zien. 
Laat haar meedenken over wat er wel mag en kan, en hoe ze toch haar ding kan doen al is dit de grens. Praat vanuit jezelf: niet ‘het is achterlijk en belachelijk’ maar ‘ik wil niet dat je jezelf blijvende littekens toebrengt waar je straks veel spijt van krijgt’. 

Door interesse te tonen en goedkeuring te geven voor dat wat je wel oké vindt van emo-style, kun je aan de andere kant afspraken met haar maken over de dingen die je niet goed vindt. Zolang je maar in gesprek blijft, haar serieus neemt en echt luistert. 

Helaas is dit alles geen garantie dat ze ermee stopt. Hou dan goed in de gaten of ze wel de vrolijke opgewekte meid blijft en of het niet verergert. Is dat wel zo? Zoek dan hulp via bijvoorbeeld een GGD of de huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Opgaan in emo style
Sluiten