Redactie
Redactie Cito en eindtoetsen 19 jun 2018

Opmerkelijke vraag in Cito voor groep 4

De Cito-toetsen een serieuse aangelegenheid? Dit jaar maakte een vraag in de Cito voor groep 4 veel leerkrachten aan het lachen.

Verbazing

‘Het was de eerste dag dat we aan de toetsen begonnen en ik moest deze voorlezen aan de kinderen van groep 4,’ vertelt Irene, juf van groep 4. ‘Het eerste wat ik dacht was: dit kan écht niet! Maar het stond er wel!’ Waar moesten juf Irene en veel andere leerkrachten nou zo om lachen? Een Cito-vraag Woordenschat luidde: 'Wat is een ander woord voor strelen?' De antwoorden waar ze uit konden kiezen: 'Aaien, kussen, likken of zuchten'. Tja, a dirty mind…

Onschuld

Veel kinderen vonden de vraag niet zozeer grappig, maar vooral lastig. ‘Sommigen vulden als antwoord 'kussen' in, anderen 'zuchten'. Veel kinderen zeiden dat ze van veel van de woorden nog nooit gehoord hadden. 'Als je er over nadenkt, kan je ook niet snel een situatie vinden waarin je strelen gebruikt. Aaien wel, dat weten kinderen van het aaien van huisdieren. Maar strelen…,’ zegt juf Irene.

Lachen

Vooral volwassenen stonden dus raar te kijken van de Cito-vraag. ‘Ik vond het natuurlijk wel een rare vraag en ook mijn collega’s moesten erom lachen. Maar het is ook echt de associatie die volwassenen erbij hebben. Kinderen, zeker die van 7 of 8 jaar oud, hebben hier nog geen beeld bij,’ legt Irene uit.

Toetsenmaker

Ook de maker van de toetsvraag zegt wel even gegniffeld te hebben: ‘Voor kinderen is dit een heel gewone vraag. Maar ik kan me voorstellen dat volwassenen er op een andere manier naar kijken,’ zegt een woordvoerder van Cito.

Bron: AD.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Opmerkelijke vraag in Cito voor groep 4
Sluiten