Redactie
Redactie Ingrijpende Gebeurtenissen 21 jun 2018

Opname moeder

antwoord

Een (tijdelijke) opname van een van de ouders heeft op het gezin en de kinderen natuurlijk een enorme impact. Naast alle praktische gevolgen voor het reilen en zeilen thuis, is het natuurlijk voor iedereen emotioneel ook heel wat. Helemaal zonder impact kun je het natuurlijk niet maken, maar wellicht heeft je dochter iets aan de volgende tips:

  • Kinderen van deze leeftijd begrijpen meer dan je vaak denkt. Bovendien vangen ze van alles op en weten meer dan we soms hopen of willen. Hoe dan ook, is eerlijk zijn vrijwel altijd het beste. Gewoon vertellen wat er gaat gebeuren en waarom. Uiteraard doe je dat op een voor een kind begrijpelijke manier. Eerlijk, behapbaar en duidelijk. Doe je dat niet en blijf je vaag, dan heb je kans dat kinderen zelf gaan fantaseren en invullen. 
  • De kinderen hebben vast de laatste tijd gemerkt dat je erg moe was en dat het bijvoorbeeld in je hoofd zo druk was dat je niet altijd een vrolijke blije moeder kon zijn. Haal dingen aan die ze gemerkt (kunnen) hebben en vertel bijvoorbeeld dat je nu naar een huis gaat waar meer mensen zitten die heel erg moe zijn. Een plek om uit te rusten en weer rustiger te worden in je hoofd. 
  • Benoem heel duidelijk dat de kinderen nergens schuld aan hebben. Dat het niks te maken heeft met dat zij te druk waren of niet lief, of zo!
  • Ga voor het vertrek vast een keer kijken met de kinderen. Laat ze zien waar je heengaat en hoe het er daar uitziet. Waar je slaapt, eet en tv kijkt, en waar je bijvoorbeeld bent als je hun belt. Dat kan rust en duidelijkheid geven.
  • Maak goeie afspraken met je man en kinderen over hoe en wanneer jullie contact hebben. Kinderen verschillen heel erg in wat ze fijn vinden en wat helpt. Voor de één is dat elke dag even bellen, voor de ander juist niet. Inschatten en uitproberen dus.
  • Je kunt samen met de kinderen dingen bedenken om contact te hebben en het voor iedereen draaglijk te maken voor als je weg bent. Bijvoorbeeld: briefjes maken die ze mogen openen voor het slapengaan; af en toe een klein cadeautje; een foto voor bij ieders bed; tekeningen van de kinderen om mee te nemen; et cetera. Vraag ze maar om ideeën. Kinderen zijn heel creatief.
  • Voor kinderen is regelmaat en structuur heel fijn en belangrijk. Zorg er dus voor dat dat er zoveel mogelijk is in de maanden dat je weg bent. En ook in de weekenden als je er wel bent. Laat dan het dagelijkse gebeuren net zo doorlopen als de rest van de week, dan is de overgang minder groot. Je kunt wel iets leuks bedenken voor het moment dat je elke week thuiskomt: feest-eten bijvoorbeeld op die dag en om de beurt mogen ze dat uitkiezen en helpen. 

Hoe het ook loopt, het is belangrijk te onthouden dat het heel goed, sterk en dapper is dat je/jullie deze stap zetten. Dat doe je zeker ook voor de kinderen al zal het nu af en toe heel erg naar voelen als je eraan denkt. Je wordt er een blijere moeder van en dat is het allerbelangrijkste. Zorg naast je man voor af en toe wat extra steun van derden, ook om eens met de kinderen te praten. Bespreek zo nu en dan met ze hoe het gaat en of jullie iets anders kunnen doen om het eventueel makkelijker te maken. 

Je zult zien dat de meeste kinderen heel flexibel zijn en heel wat aan kunnen! Veel sterkte en succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Opname moeder
Sluiten