Redactie
Redactie Blogs 22 jun 2018

Opvoeden in New York: seksuele voorlichting voor gevorderden

Even wist ik niet waar ik kijken moest. Ik weet dat ik alledrie de jongens niets meer hoef te vertellen over de bloemetjes en de bijtjes. De eerste was al vroeg geïnteresseerd in de belangrijke levensvragen en dus ook in de vraag waar baby’s vandaan komen. De tweede luisterde altijd heel goed naar wat de antwoorden waren en de derde, tja, daar gaat nu eenmaal alles sneller bij.

Denk nou niet dat het in het puriteinse Amerika met dezelfde relaxte houding en toon wordt uitgelegd als in Nederland. Het is hier toch wat meer verdekt, preuts en voorzichtig en ouders laten het nog vaak aan de school over om er iets over te vertellen. Het gaat dan dus ook weleens wat vaker mis.

Het aantal tienerzwangerschappen is in de Verenigde Staten nog steeds vrij hoog in vergelijking met andere ontwikkelde westerse landen. Maar wij hebben het thuis gewoon over schaam- en okselhaar, groeiende piemels en de baard in de keel. En natuurlijk over de eerste keer en hoe je condooms gebruikt en dat je die altijd moet gebruiken, niet alleen vanwege ongewenste zwangerschappen maar ook vanwege seksueel overdraagbare aandoeningen. En over verliefd worden – met name de jongste is dat om de haverklap -, meisjes versieren, blauwtjes lopen en over gevoelens.

En omdat ons gezin uit overwegend mannen bestaat, heeft ook niemand hier in huis er moeite mee bloot door het huis te lopen om na het douchen een handdoek uit de kast te pakken. Ik laat mijzelf ook in Eva-kostuum zien maar niet zo frank en vrij als de rest van ons gezin. Ik zit bijvoorbeeld in bad of sta onder de douche en soms komen ze me dan iets vragen. Maar ik loop niet (meer) poedelnaakt door het huis.

Maar nu terug naar die vraag waarvan ik moest blozen. Hoe het er allemaal bij een meisje uitziet? De oudste weet dat theoretisch wel en heeft vast ook wel eens stiekem wat plaatjes gezien maar had toch de behoefte, net als nummer twee en drie, dat ik het voor ze beschreef. Ik begon uit te leggen dat je als meisje/vrouw twee binnenste en twee buitenste schaamlippen hebt.

‘Wahat? Klonk het in koor. Heb je er vier?’
Ik kreeg direct spijt van mijn uitleg en dacht dat tekenen wellicht beter was. Had ik dat maar nooit gedaan. Het liep uit op de grootste belediging voor het vrouwelijke geslacht. De oudste verkleurde lichtelijk. De middelste riep: ‘Aargh, mam, het lijkt wel een insect!’ En de jongste: ‘Tssss, vier zuiglippen????’

Ik heb het nog niet goed kunnen maken…

Reageer op artikel:
Opvoeden in New York: seksuele voorlichting voor gevorderden
Sluiten