Redactie
Redactie Opvoeden 30 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Opvoeden tijdens de vakantie: 5 handige tips dat je opvoeding niet in de soep loopt

Tijdens de schoolvakantie gelden er thuis vaak andere regels dan normaal. Opvoeden blijkt dan iets lastiger. Je kind mag misschien langer gamen of televisie kijken en met bedtijden wordt vaak (veel) soepeler omgegaan.

Maar is dit verstandig? En waar moet je dan aan denken? Wij hebben tips voor je op een rij gezet.

Opvoeden tijdens de vakantie: een hele uitdaging maar met deze 5 tips lukt het zeker!

1. Kijk naar je kind

De mate waarin je de teugels kunt laten vieren, is afhankelijk van de leeftijd en het temperament van je kind. Hoe ouder en evenwichtiger het kind, hoe meer hij aan kan. Wees je ook bewust van de dingen waar je kind moeite mee heeft. Kan je kind slecht tegen weinig slaap, dan kun je beter vasthouden aan de ‘normale’ bedtijden. Heeft je kind moeite om maat te houden als het gaat om gamen, zet dan steeds een kookwekker, zodat hij weet wanneer hij moet stoppen. Deze tijd mag dan best langer zijn dan gebruikelijk; het is tenslotte vakantie!

2. Wees duidelijk

Zorg dat je kinderen op de hoogte zijn van de uitzonderingen op de thuisregels. Soms is het handig deze vóór de vakantie met z’n allen te bespreken: ouders stellen de kaders vast, kinderen geven hun wensen aan, samen komen jullie tot afspraken. Zo’n gesprek is vooral nuttig bij kinderen die anders misschien irreële verwachtingen of wensen hebben (tieners, energiebommen!) of die slecht tegen verandering kunnen.

3. Trek één lijn

Ook tijdens de vakantie is het belangrijk om als ouders op één lijn te zitten. Overleg samen wat de vakantieregels zijn en houd je hier beiden aan. Als je afwijkt van de regels die je partner aangeeft, ondermijn je zijn gezag en maak je de regels ongeloofwaardig voor je kind.

4. Blijf in controle

Maak je kinderen duidelijk dat vertreding van de regels leidt tot dezelfde consequenties als buiten de vakantie. Ook al zijn de regels soepeler dan normaal. Dus mag je kind om half negen naar bed in plaats van acht uur, dan is half negen ook echt de afspraak. Doe je kind moeilijk en werkt hij niet mee, dan geldt dezelfde consequentie als anders, bijvoorbeeld volgende dag vroeger naar bed.

5. Tot wanneer?

Geef duidelijk aan tot wanneer de vakantieregels gelden. Is dit tot de dag voordat je kinderen weer naar school moeten of ga je een paar dagen hiervoor de regels al terugdraaien? Het laatste kan verstandig zijn om de overgang naar het ‘gewone leven’ voor je kind makkelijker te maken.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.

Reageer op artikel:
Opvoeden tijdens de vakantie: 5 handige tips dat je opvoeding niet in de soep loopt
Sluiten