Zoeken

×

Vervelen

Tischa Neve, kinderpsycholoog en J/M opvoedcoach

Tischa Neve is kinderpsycholoog, speltherapeute en J/M's opvoedcoach. Ze woont samen met Koen. Samen hebben ze een zoon, Dim (6), een pleegdochter (20) en doen ze aan crisisopvang voor pleegzorg.

Bezoek haar website: http://www.grootenklein.nl

vraag

Mijn dochter (13) is erg verlegen en gesloten. Ze heeft een paar vriendinnen waar ze soms mee afspreekt, maar in het weekend en na school is ze vaak alleen. Vooral in het weekend verveelt ze zich veel. Ik vraag er regelmatig naar, maar ze wil er niet over praten. Wel gaat ze heel goed met haar broer en broertje om. Ook met jongere kinderen in de buurt vermaakt ze zich prima. Ik heb haar gevraagd of ze misschien gepest wordt, maar dat is volgens haar niet zo. Ik herken veel van mezelf in haar. Ik was als kind ook verlegen, gesloten en naar mijn idee ook hypersensitief. 

Desondanks had ik wel vriendinnen en verveelde ik me nooit. Ze heeft in groep 7 een Sociale Vaardigheidstraining gehad, maar zegt dat ze daar niets van heeft opgestoken. Dit jaar zou ze een faalangsttraining doen, maar dat wil ze niet meer. Op school zeggen ze dat als ze niet wil, het ook geen zin heeft daar aandacht aan te besteden. Het gevolg is dat er aan haar weerbaarheid niets verandert. Ik vind het moeilijk om hier met haar over te praten doordat ze erg gevoelig reageert en ik haar niet het gevoel wil geven dat er iets mis is. Verder gaat het goed op school. Ze redt zich prima op het vmbo-kbl. Heb jij tips voor me?

antwoord

Ouders hebben vaak een ideaalbeeld van hoe het leven voor onze kinderen zou moeten zijn. Jij wilt dat ze meer vriendinnen krijgt en meer te doen heeft in het weekend. Je doet je best en hebt al van alles aangedragen. Maar hoe lastig ook, soms moeten we onze pubers wat meer loslaten en ze hun eigen weg laten gaan. Domweg omdat wat wij voor ogen hebben, niet hoeft te zijn wat zij willen of op dit moment aan kunnen. 

Het is de kunst om kinderen te steunen en begeleiden waar dat nodig is. Ideeën aandragen en pushen werkt vaak averechts. Wat zou ze zelf willen doen wanneer ze zich verveelt? Heeft ze behoefte aan vrienden en bezigheden of wil ze gewoon in en om het huis dingen doen? Misschien kunnen jullie samen een lijstje maken met leuke bezigheden, zodat ze op een verveelmoment daaruit kan kiezen. Ook kun je met haar afspraken wanneer jullie samen iets doen en wanneer ze de tijd zelf moet invullen. 

Probeer eens met haar te praten zonder oplossingen en ideeën aan te dragen. Door haar zelf te laten vertellen en goed te luisteren, kom je achter haar eigen behoeften en hoor je de redenen voor haar verveling in het weekend. Probeer verder te vragen, in plaats van zelf antwoorden te bedenken – iets wat we als bezorgde en betrokken ouder zo graag doen grin. Wat zou zij het liefste doen en waarom lukt dat nu niet? Zo kom je wellicht bij de kern en kunnen jullie samen kijken of er iets te veranderen is.

Hoe kun jij haar helpen en wat kan ze zelf doen? Heeft ze problemen met haar onzekerheid en weet ze niet hoe ze contact moet leggen? Kan ze met jou een plan maken of heeft ze meer hulp nodig? Als Sociale Vaardigheidstraining in een groep niet helpt, zou ze ook alleen met iemand kunnen bekijken hoe het anders kan. Een kindercoach kan haar wellicht in een aantal sessies helpen. Stel het eens voor en wie weet ziet ze dat zitten!

Er is in de zomervakantie ook een erg leuk kamp om zekerder te worden, je sterker te voelen en te leren hoe je vrienden maakt: de zogenaamde sterkampen (kijk voor informatie op www.sterkamp.nl) 

Reacties