Week alleen thuis

Beantwoord door:

vraag

We zitten met een dilemma: in de meivakantie gaan we samen met andere ouders zeilen in Zuid-Europa. Allen zonder kinderen! 
Heerlijk toch, zou je zeggen! Ja, dat klopt, maar het valt in de meivakantie en onze kinderen zijn pas 14 (jongen) en 17 jaar (meisje). De kinderen uit de andere gezinnen zijn ouder: 16, 18, 18 19 en 21.
Ik twijfel of we ze een week alleen thuis kunnen laten. De oudste misschien nog wel, maar 14 vind ik toch nog jong. Naar opa/oma gaan is geen optie. We hebben een uitgebreid netwerk, maar ik vind het nogal wat om te vragen of mijn kind een week bij iemand anders mag logeren. Vanaf hoe oud laten andere ouders hun kinderen alleen thuis voor zoiets? Of hoe doen ze dat?

antwoord

Het klinkt inderdaad heerlijk - met vrienden een weekje naar de zon - maar het dilemma rond de kinderen is lastig. Goed dat je het zorgvuldig afweegt voordat je boekt! 
Het is moeilijk om aan te geven op welke leeftijd je je kinderen een week alleen thuis kunt laten. Vooral omdat elk kind anders is en in elk gezin op een andere manier wordt omgegaan met zelfstandigheid van kinderen. Bovendien is het ene kind van 14 nog heel jong in doen en laten en een ander veel meer volwassen. Maar 14 jaar is inderdaad nog vrij jong om een week alleen te zijn, zeker zonder de structuur en daginvulling van school. 
Een paar overwegingen om je keuze te maken:

 • Zijn de kinderen gewend om zich alleen te redden in huis?
 • Hoe zijn ze met elkaar: hebben ze regelmatig ruzie, zijn ze tegen elkaar opgewassen, luistert de jongste naar de oudste?
 • Hoe is hun verantwoordelijkheidsgevoel en hoe gaan ze doorgaans om met afspraken?
 • Zijn de kinderen zelfstandig? Zijn ze bijvoorbeeld gewend om hun eigen bed op te maken, te koken, boodschappen te doen, op te ruimen, te denken aan de deuren op slot doen of fiets binnen zetten.
 • Hoe is hun vriendenkring? Heb je daar vertrouwen in? 
 • Hoe denken je kinderen er zelf over: zien ze het zitten of vinden ze het spannend?

Een paar ideeën voor als je besluit het wel te doen:

 • Maak heel duidelijke afspraken (wat wel en niet mag, rond geld en veiligheid, bezoek, taken)
 • Spreek af wanneer jullie contact hebben. Doe dat bijvoorbeeld elke dag even om te horen hoe het gaat. 
 • Spreek goed door wie de kinderen kunnen waarschuwen in geval van problemen of nood. Ik zou altijd iemand dicht in de buurt willen hebben, die er voor ze is mocht het nodig zijn, plus een tweede optie. Of iemand die af en toe even bij ze is om te kijken hoe het gaat en of het lukt. Bedenk ook een noodoplossing voor als het niet lukt of gaat. Of als er bijvoorbeeld één ziek wordt. 
 • Zorg voor makkelijk eten (en drinken) voor de hele week (bijvoorbeeld op te warmen in de magnetron) of kijk of je eetadresjes kunt regelen voor een aantal avonden.

Een paar ideeën voor als je besluit het niet te doen:

 • Je zou ook kunnen kijken of in elk geval de jongste kan logeren bij een kennis of vriendje. Eventueel een paar dagen op twee verschillende adressen. Als mensen dat niet willen, geven ze dat echt wel aan, zeker als jij ze daar in je vraag heel duidelijk de ruimte voor geeft. 
 • De oudste kan wellicht wel alleen blijven, of een vriend of vriendin (die jij ook oké vindt) uitnodigen om samen mee te zijn. 
 • Wat ook kan: de weekenden met z’n tweeën thuis en de dagen daartussen ergens logeren. 

Uiteindelijk moet dat wat je besluit voor iedereen helemaal goed voelen en passen bij jouw kinderen.


Tischa Neve, kinderpsycholoog en J/M opvoedcoach

Tischa Neve is kinderpsycholoog, speltherapeute en J/M's opvoedcoach. Ze woont samen met Koen. Samen hebben ze een zoon, Dim (6), een pleegdochter (20) en doen ze aan crisisopvang voor pleegzorg.

Meer artikelen van deze deskundige | Bezoek website


Gerelateerde artikelen

Tips van de redactie