Praten over roken met je kind

Beantwoord door:

vraag

Wat is de beste leeftijd om met je kind over roken te gaan praten?

antwoord

Als kinderen jong zijn en nog op de bassischool zitten, vinden ze roken vaak vies. Maar als ze wat ouder worden en naar de middelbare school gaan, kan hun mening hierover veranderen. Dit kan komen doordat oudere kinderen op school al roken of doordat ze gaan experimenteren met klasgenoten. En juist dat experimenteren is spannend voor pubers. Daarnaast speelt sociale druk op school een grote rol bij het beginnen met roken. Het is dus belangrijk om al met je kind te gaan praten over roken voordat ze naar de middelbare school gaan.

Maak samen een afspraak over niet roken. Bijvoorbeeld dat je kind niet rookt tot 18 jaar. Alleen maar verbieden werkt niet. Het is belangrijk uit te leggen waarom je niet wilt dat je zoon of dochter gaat roken en wat de gevolgen van roken zijn.

Meer informatie en tips kun je hier lezen.


Esther Croes, arts-epidemioloog Trimbos-instituut

Esther Croes is arts-epidemioloog en werkt bij het Trimbos-instituut. In haar werk wil ze wetenschappelijke inzichten vertalen naar adviezen die bruikbaar zijn in het alledaagse leven. Zij woont samen met haar vriend en hun drie tieners.

Meer artikelen van deze deskundige | Bezoek website


Gerelateerde artikelen

Tips van de redactie