Van roken komt blowen. Of niet?

Beantwoord door:

vraag

Dat onze zoon van 15 rookt, vind ik vreselijk. Nu ben ik bang dat de stap naar het roken van joints zo is gezet. Maak ik mij terecht zorgen of gaat een kind dat rookt niet per se sneller blowen?

antwoord

Deze vraag houdt wetenschappers al jaren bezig. Kinderen die op jonge leeftijd roken en alcohol drinken, gaan vaker cannabis gebruiken dan kinderen die pas als ze ouder zijn, of helemaal niet, gaan roken en drinken. Is roken dan een opstap tot blowen, of zijn jongeren die roken en drinken meer geneigd om met van alles en nog wat te experimenteren, of is het simpel zo dat je wel moet roken omdat blowen nu eenmaal een vorm van roken is, maar dan van een joint? Nederlandse wetenschappers onderzochten deze vraag onder meer dan 2.000 kinderen en concludeerden dat sommige kinderen extra vatbaar zijn om te gaan roken, drinken en blowen. Deze kinderen beginnen heel jong, vaak al voor hun 13e. Het is daarom belangrijk om op tijd in de gaten te hebben als je kind op jonge leeftijd al rookt en drinkt, om de stap naar blowen te voorkomen. Want wie zowel rookt als blowt heeft (ook op latere leeftijd) meer kans op problemen op psychosociaal gebied.

Het goede nieuws is dat niet elke roker overstapt op cannabis. Uiteindelijk zijn er in Nederland nog steeds (veel) meer rokers (23% van de Nederlanders van 15 jaar en ouder) dan blowers (7% van de Nederlanders tussen 18 en 65 jaar blowde in het afgelopen jaar wel eens of vaak). Die cijfers maken duidelijk dat echt niet elke rokende jongere zal gaan blowen.


Esther Croes, arts-epidemioloog Trimbos-instituut

Esther Croes is arts-epidemioloog en werkt bij het Trimbos-instituut. In haar werk wil ze wetenschappelijke inzichten vertalen naar adviezen die bruikbaar zijn in het alledaagse leven. Zij woont samen met haar vriend en hun drie tieners.

Meer artikelen van deze deskundige | Bezoek website


Gerelateerde artikelen

Tips van de redactie