Losgeslagen na vakantie

Beantwoord door:

vraag

Onze puberzoon (17) is voor het eerst met een groep vrienden en vriendinnen op vakantie geweest naar Mallorca. Feesten tot diep in de nacht, drinken en geen lastige ouders om je heen; hij heeft genoten. Nu hij weer thuis is, zet hij dit gedrag voort. Elke avond weg, heel laat thuis (of bij een vriendje blijven slapen) en vermoedelijk ook regelmatig drinken. Hij staat om drie uur 's middags op, eet slecht en verdwijnt dan achter de computer. Hij wordt steeds slechter aanspreekbaar en mijn man kan alleen nog negatief op hem reageren. Ik vind het moeilijk mijn positie te bepalen als moeder. 

Wij hebben er bewust voor gekozen hem thuis te laten komen op zijn eigen tijd, omdat we het belangrijker vinden dat hij gezamenlijk met vriendjes naar huis fietst dan in zijn eentje. Tot nog toe ging dat best goed en kwam hij altijd op een redelijke tijd thuis, maar nu lijkt het hek van de dam. Ik heb hem gezegd dat niet meer te willen en zijn late naar bed gaan te beperken tot het weekend, omdat ik bang ben dat zijn gezondheid in gevaar komt. Bovendien wordt de sfeer in huis steeds slechter en dat komt míjn gezondheid niet ten goede. Hij is erg boos en vraagt zich af waarom wij zo zeuren. ‘Nu heb ik eindelijk geen gezeur over school, en nu verzinnen jullie weer wat anders.’ 
Waar doe ik goed aan?

antwoord

Het valt niet mee wanneer je als puber na een eerste feest-vakantie zonder ouders thuis weer in het oude gareel moet komen. Jullie zoon heeft ontdekt hoe heerlijk het is om zonder ‘gezeur’ van ouders, zelf te bepalen wat je doet en hoe je dat doet. Hij zal waarschijnlijk trots en tevreden over zijn hoe hij dat helemaal zonder jullie heeft gedaan; het was tenslotte fantastisch én het is allemaal goed gegaan. In ieder geval in zíjn ogen. Dat kan hier thuis dus ook wel, denkt hij…
Maar dan ineens heb je daar weer die ‘irritante’ ouders die aan je kop zeuren en je weer aan banden willen leggen. Dat is balen en vervelend! Dat begrijpen wij ook wel, toch?
Het klaart de lucht waarschijnlijk als jullie hier eerst even goed bij stilstaan met hem. Terwijl je begrip toont voor de moeite die hij heeft met de overgang en zonder te oordelen of boos te worden, geef je aan dat er helaas weer een aantal regels en grenzen bij horen – nu hij weer met jullie onder één dak leeft en de school bijna gaat beginnen. Dat gegeven staat. Het werkt waarschijnlijk het beste als jullie hem in die omslag nog wel een stuk verantwoordelijkheid en controle geven. Dát is namelijk wat hij zo heerlijk vond in de vakantie: zelfstandigheid en zelf bepalen. Nou, geef hem maar de kans te laten zien dat hij dat aan kan. 

Kortom:

  • Hij mag meedenken over de afspraken die vanaf nu weer gelden.
  • Hij mag laten zien dat hij zich aan (wellicht iets ruimere om hem mee te krijgen) afspraken kan houden zonder dat jullie erover hoeven zeuren.
  • Als hij laat zien dat hij de overstap naar iets minder feesten, laat thuiskomen en drankgebruik, goed aan kan, kunnen er wat privileges tegenover staan.
  • Jullie bepalen dus de grenzen en hij mag meedenken over de invulling.

Zo breng je het positief en laat je hem merken dat jullie begrijpen dat het niet meevalt om weer te moeten wennen aan de afspraken thuis. Bovendien geef je hem controle en de kans om te laten zien wat hij aankan en houden jullie er wel grip op. Ik hoop dat je er wat mee kunt!


Tischa Neve, kinderpsycholoog en J/M opvoedcoach

Tischa Neve is kinderpsycholoog, speltherapeute en J/M's opvoedcoach. Ze woont samen met Koen. Samen hebben ze een zoon, Dim (6), een pleegdochter (20) en doen ze aan crisisopvang voor pleegzorg.

Meer artikelen van deze deskundige | Bezoek website


Gerelateerde artikelen

Tips van de redactie