Ongesteldheid uitstellen in vakantie

Beantwoord door:

vraag

Mijn dochter (net 11, 1.68 meter lang) menstrueert al sinds vorig jaar september. We kunnen de klok erop gelijk zetten, want haar cyclus liep direct vanaf de eerste keer regelmatig. Nu komt de vakantie eraan. Is er voor een kind van 11 jaar de mogelijkheid om de menstruatie uit te stellen, op een andere manier dan door de pil? Ikzelf slik sinds januari de pil niet meer omdat ik migraine-aanvallen kreeg, die zijn nu weg. Wat zijn de mogelijkheden voor moeder en dochter?

antwoord

Het is fijn om een regelmatige cyclus te hebben als je menstrueert, dan kun je ook uitrekenen of je tijdens de vakantie ongesteld zal worden.

De menstruatie uitstellen kan op twee manieren:

  1. Door het slikken van de anticonceptiepil. Maar uit je vraag begrijp ik dat dat voor zowel jou als je dochter niet een eerste keus is.
  2. Een andere manier om je menstruatie uit te stellen is door het slikken van een pil met het hormoon progesteron erin. Enkele dagen voordat de menstruatie moet beginnen, moet je dochter dan drie keer per dag een tablet slikken. Na een dag of tien kan ze stoppen met deze tabletten en wordt ze weer ongesteld. Lastig hierbij is dat ze drie keer per dag een tablet moet slikken, iets wat vooral op vakantie erg vervelend kan zijn. 
    Wanneer je dochter (of jij) dit middel wilt gaan slikken, moet het door de huisarts voorgeschreven worden.

Leontine Westenberg, huisarts en J/M gezondheidscoach

Huisarts en J/M's gezondheidscoach Leontine Westenberg is zelf moeder van twee kinderen en werkt als huisarts in twee verschillende praktijken. Ze heeft voor J/M veel vragen beantwoord van ouders die worstelde met de gezondheid van hun kind.
(Let op: ga bij een acuut gezondheidsprobleem van je kind altijd naar je huisarts.) 

Meer artikelen van deze deskundige


Gerelateerde artikelen

Tips van de redactie