Redactie
Redactie Opvoeden 20 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Vergeet voor even de ‘juiste’ opvoedingstechnieken: 5 tips om de perfecte ‘bad mum’ te zijn

Iedereen wil z’n kinderen op een goede manier opvoeden: we proberen de perfecte ouders te zijn. Maar wat blijkt? Je hoeft niet per se de perfecte ouder te zijn! Sterker nog: door soms even lak te hebben aan de beste opvoedingstechnieken, kunnen we onze kinderen juist heel veel leren.

Lees hier vijf tips die misschien niet de beste opvoedingstechnieken lijken, maar kinderen wel de vaardigheden meegeven voor in de échte wereld.

1. Versla je kind bij een spelletje

Laat je kinderen niet altijd winnen bij een spelletje. Natuurlijk hoef jij als ouder niet áltijd te winnen, maar het kan geen kwaad om zo nu en dan even je winst binnen te halen. Bang dat je kind dan niet meer wil spelen? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn! In de meeste gevallen wordt je kind juist slimmer, beter en harder in het spelletje.

Sterker nog, in een onderzoek van het Amherst College kwam het volgende naar voren: kinderen die altijd succesvol in spelletjes zijn, beginnen belangrijke informatie over de wereld om hen heen te negeren. Oftewel: als je kinderen iedere keer met schaken laat winnen, zullen ze hun schaakvaardigheden niet verbeteren.

2. Laat je kind huilen

Nee, we hebben het hier niet over baby’s. Het gaat hier over kinderen die de fase van luiers gepasseerd zijn. Oudere kinderen moeten namelijk nog steeds in staat zijn om zo nu en dan te huilen en hun woede eruit te gooien – zonder dat hun ouders ingrijpen of een poging doen om hen te kalmeren.

Onderzoek van professor en biochemicus Frey wijst namelijk uit dat tranen en zelfs driftbuien kinderen helpen om om te gaan met de wereld om hen heen. Frey: “Huilen stimuleert de aanmaak van endorfine, het feel good-hormoon.” Het is dus goed om kinderen soms vrij te laten huilen, omdat zij daardoor gezonder en gelukkiger kunnen worden.

3. Verzet je tegen de ‘on-demand’ levensstijl

Inmiddels weten we niet beter: je kan alles op tv kijken wat en wanneer je maar wilt. Maar misschien moeten we eens hier onze vraagtekens bij plaatsen. In het ‘echte’ leven krijgen we namelijk ook niet alles wat we willen en al helemaal niet als we erom vragen. De wereld werkt niet als een tv-kabel.

Heb je weleens gehoord over een veertig jaar durend onderzoek over kinderen en een marshmallow? De kinderen die netjes – zoals verteld was – wachtten met het eten van de marshmallow totdat de instructeur terugkwam, bleken later veel succesvoller te zijn dan de kinderen die dat niet deden. Waarom? Omdat het uitstellen van bevrediging één van de belangrijkste eigenschappen is voor werk en het leven in het algemeen.

4. Verander plannen op het laatste moment

Een andere interessante methode als het aankomt op opvoedingstechnieken.Kinderen hebben behoefte aan structuur en ze doen het goed op routines. Máár dat neemt niet weg dat kinderen ook moeten leren om flexibel te zijn. Flexibiliteit blijkt namelijk een van de belangrijkste kenmerken voor een gezonde persoonlijkheid te zijn. Kinderen moeten leren dat het leven niet altijd zoals gepland gaat en moeten leren zich aan te kunnen passen aan veranderingen.

5. Lach om je kinderen

Yep, je leest het goed. Het is namelijk een van de belangrijk dat kinderen een gevoel voor humor ontwikkelen en dat zij zichzelf soms niet al te serieus nemen. Kinderen doen nu eenmaal vaak grappige dingen: ze trekken absurde kleding aan, ze maken vreemde geluiden of ze trekken gekke gezichten… Lach er samen om! Hoe eerder kinderen om zichzelf leren te lachen, des te eerder zij beginnen met het ontwikkelen van een gezond gevoel voor humor. En wat blijkt uit wetenschappelijke hoek? Verschillende studies suggereren dat humor in verband staat met het intellectuele vermogen. Wij zeggen: win-win!

Meer lezen over opvoeden?
Opvoeden tot een zelfstandig kind? 4 handige adviezen
Een kind met ADD opvoeden? Deze 12 tips kunnen je helpen
Tips voor positief opvoeden: zo zeg je minder vaak ‘nee’ en ‘niet doen’
Van moeder tot moeder: 25 gouden tips voor het opvoeden van je peuter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parent.com

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Vergeet voor even de ‘juiste’ opvoedingstechnieken: 5 tips om de perfecte ‘bad mum’ te zijn
Sluiten