Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gezondheid 30 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Naar de orthodontist: wat kost een beugel voor je kind precies?

Veel ouders krijgen er mee te maken als je kind ouder wordt: een beugel. Zodra kinderen al hun melktanden kwijt zijn en er permanente tanden voor terugkrijgt, is het mogelijk om een beugel te laten plaatsen als tanden scheef staan.

Maar hoeveel kost een beugel voor je kind precies? En wat zijn de verschillen per variant? Wij zetten het op een rijtje in dit artikel.

Cijfers rondom orthodontie

Bijna 1 op de 3 kinderen heeft tegenwoordig een beugel. Daarnaast wordt het onder ouderen ook steeds populairder. Ongeveer een kwart van de volwassenen kiezen op latere leeftijd ook voor een beugelvariant. Wat voor beugel er het vaakst bij kinderen wordt geplaatst, verschilt per geval.

Een plaatjesbeugel

Dit is een uitneembare beugel die bestaat uit draadjes langs de boven- en/of ondertanden die tegen het gehemelte wordt geplaatst.

Een buitenbeugel

Een buitenbeugel, ofwel buitenboordbeugel genoemd, loopt deels buiten de mond, langs de achterhoofd van de persoon. De een tweede boog wordt in de mond bevestigd, die wordt vastgezet door ringetjes om de kiezen. Ook deze beugel is uitneembaar.

Blokbeugel

Deze beugel wordt ook wel een activator genoemd, en bestaat uit een blok waarmee de groei van voornamelijk de onderkaak in goede banen wordt geleid, zodat de kaken beter op elkaar passen. Deze blokbeugel wordt vaak voorafgaand aan een andere beugel gebruikt, en is uitneembaar.

Kaakverbredingsbeugel

Dit wordt ook wel een ‘hyrax’ genoemd, en zorgt ervoor dat de bovenkaak zich verbreedt. Hierdoor ontstaat ook vaak een spleetje tussen de voortanden, maar dit wordt later weer verholpen. Deze beugel wordt vastgezet met ringetjes aan de kiezen, en wordt meestal 3 tot 6 maanden gedragen.

Slotjesbeugel

Misschien wel de meest bekende vorm. Er worden zogeheten ‘brackets’ op de tanden geplakt, die een draad ondersteunen. Deze draad wordt gedurende het proces steeds vervangen voor een andere. Daarnaast worden er vaak elastiekjes gedragen om het effect van de slotjesbeugel te versnellen.

De onzichtbare beugel

Deze beugel maakt sinds een paar jaar een opmars, vooral onder volwassenen. Het zijn doorzichtige bitjes, die over de tanden worden geschoven, en die zoveel mogelijk uur per dag worden gedragen. Na een week of een aantal weken vervang je de hardplastic bitjes voor nieuwe. Zo wordt de stand van je tanden langzaam verbeterd. Deze beugel is alleen geschikt voor kleine afwijkingen aan de tandstand.

Wat kost een beugel?

Wat een beugel precies kost, hangt vanzelfsprekend af van het type beugel dat geplaatst moet worden, en de duur. Gemiddeld duurt een behandeling 2 tot 3 jaar, en liggen de kosten tussen de 2000 en 3000 euro. Er worden elk jaar landelijke tarieven afgesproken, waardoor je als ouder gelukkig niet zelf verschillende offertes bij praktijken hoeft op te vragen.

Verzekering

Een beugel voor je kind wordt niet verzekerd in het basispakket van de zorgverzekering. Daarvoor heb je een aanvullend pakket nodig. Alleen in gevallen van medische noodzaak, door bijvoorbeeld ernstige vergroeiingen, wordt een beugel in het basispakket vergoed.
In een aanvullende verzekering wordt een (groot) deel van de kosten vergoed, maar hoeveel dit is, verschilt per verzekering. Het is verstandig om hier navraag naar te doen. Voor kinderen tot 18 jaar wordt er een deel van de kosten bijna altijd door de aanvullende verzekering vergoed. Deze vergoeding ligt meestal tussen de 75% en 100% van de totale kosten.

Als je eenmaal volwassen wordt, is het een stuk lastiger om orthodontie te laten vergoeden door je verzekering. Orthodontie voor volwassenen is veel duurde dan een beugel voor je kind. Veel minder mensen kiezen nog voor een beugel als ze volwassen zijn, waardoor de kosten vaak volledig voor de volwassene zelf zijn.
Oudere mensen kiezen steeds vaker voor een onzichtbare beugel, zoals de Invisalign of ClearAligner. Afhankelijk van de afwijking van de tandstand, ben je tussen de 3 maanden en 2 jaar bezig met deze vervangbare bitjes. De kosten hiervan liggen vaak tussen de 1000 en 4000 euro.

Bron: Orthospecialist.nl

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.