redactie
redactie Alcoholgebruik 19 juni 2018

Ouders belangrijke factor in alcoholgebruik van jongeren

Drinkt jouw puber wel eens alcohol? En hoe ga jij daar als ouder mee om?

De Universiteit van Belfast en de Universiteit van Glasgow vonden het hoogtijd om uit te zoeken wat de rol van ouders was bij het alcolholgebruik van pubers.. Maar liefst 4937 jongeren tussen de 11 en de 17 jaar oud deden mee.

Rol van ouders

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de relatie tussen ouder en kind geen rol speelt als het gaat om het nuttigen van alcohol. Waar ouders wel een belangrijke rol in spelen zijn de regels die zij stellen aan hun kinderen. Jongeren met minder ouderlijk toezicht en minder regels dronken namelijk meer alcohol. De belangrijke rol van ouders werd bevestigd voor onderzoeker Mark McCann: “We dachten al dat als het gaat om gezondheidsgedrag – bijvoorbeeld het gebruik van alcohol – de regels van ouders meer van invloed zijn dan factoren van buitenaf, zoals druk van vrienden of sociale media.”

Gevolgen van alcoholgebruik

Met dit onderzoek willen de onderzoekers nogmaals de gevolgen van het gebruik van alcohol op de lange termijn benadrukken. “Het ondersteunen van ouders tijdens de adolescentie van hun kinderen, in plaats van alcoholvoorlichting aan ouders, kan bruikbaar zijn voor overheidscampagnes die gezond gedrag onder jongeren promoten.”

Bron: NU.nl

Reageer op artikel:
Ouders belangrijke factor in alcoholgebruik van jongeren
Sluiten