Continuerooster kost ouders teveel geld

Ouders moeten steeds vaker extra kosten betalen voor het overblijven op school. De reden? Steeds meer scholen hanteren een continurooster waarbij kinderen op school eten.

Vrijwillig

Ouders zijn het niet eens met de kosten, want volgens de wet zijn deze niet verplicht. De bijdrage voor de tussenschoolse opvang zou vrijwillige moeten zijn. Veel scholen presenteren ze echter alsof het verplichte kosten zijn. Ouders & Onderwijs heeft al tientallen meldingen van ouders gekregen die 'verplicht' worden om de kosten te betalen. Dit doen scholen vooral omdat ze de lunchpauze uitbesteden aan een organisatie buiten de school.

Kaja Sariwating, adviseur bij de organisatie Ouders & Onderwijs: “Scholen mogen ouders niet verplichten te betalen voor het overblijven; dat is zelfs wettelijk vastgelegd. Een vrijwillige bijdrage mag wel, maar scholen moeten daar wel transparant over zijn. En mochten de ouders het niet kunnen betalen, mag dat geen gevolgen hebben voor het kind.”

Volgens Sariwating is overblijven lastig voor scholen met een continurooster. “Ze kunnen het niet snel goed doen. De leraren hebben ook recht op pauze zonder leerlingen. Ouders kunnen wel bijspringen als vrijwilliger, maar moeten daar ook allerlei papieren voor regelen.”

Het continurooster

Bij een continurooster wordt de middagrooster ingekort en zijn kinderen vroeg in de middag al vrij. Zo'n 23 procent van de scholen heeft zo’n rooster. Volgens leraren geeft zo’n rooster rust, want kinderen hoeven niet tussentijds het gebouw te verlaten. Leraren hebben zo ook meer tijd om na afloop van de lessen verder te werken. En ook voor ouders is het handig, want zo kunnen ze hun werk beter combineren met de schooltijden van de kinderen. Ze hoeven niet meer op en neer te reizen tussen de middag.

Bron: NOS

Reageer op artikel:
Continuerooster kost ouders teveel geld
Sluiten