Redactie
Redactie Ontspannen 19 jun 2018

Ouders gelukkiger dan stellen zonder kinderen

Ouders met kinderen zijn gelukkiger dan stellen zonder kinderen, blijkt uit onderzoek. Dus laat je kinderloze vrienden maar praten, want we weten inmiddels beter: ouders ervaren meer geluk en positieve emoties dan stellen zonder kinderen.

Hoewel we in de media soms overspoeld worden met negatieve verhalen over het ouderschap, blijkt recent psychologisch onderzoek het tegendeel te bewijzen. Oftewel: de moderne adviezen dat je zolang mogelijk de kinderwens moet uitstellen kan men aan de laars lappen!

Vervult de menselijke behoefte

Uit het psychologisch onderzoek van S. Katherine Nelson blijkt namelijk dat ouders meer tevreden en gelukkiger zijn dan hun tegenhangers zonder kinderen. Hoe komt dat zo? Volgens Nelson komt dat omdat stellen met kinderen een grotere betekenis aan het leven geven, omdat een gezin stichten een zinvol gevoel geeft. Wel blijkt er een groot verschil te zijn tussen vaders en moeders: vaders zouden het ouderschap veel positiever ervaren. Dit resultaat is volgens de studie niet heel erg onverwachts, omdat vaders over het algemeen minder de verantwoordelijkheid van huishoudelijke taken ervaren.

Lees ook: 'Mama doet thuis het meest'.

Jonge ouders minder enthousiast

Wel wordt er binnen het onderzoek enige nuance aangebracht. Jonge ouders (jonger dan 26 jaar) en alleenstaande ouders scoren op het gebied van gelukbeleving wel weer lager dan hun leeftijdsgenoten. Dit heeft te maken met het stresslevel dat jonge en alleenstaande ouders tijdens de opvoeding ervaren.

Bron: Psychological Science

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Ouders gelukkiger dan stellen zonder kinderen
Sluiten