Redactie
Redactie Aanmoedigen 19 jun 2018

Ouders langs de lijn

antwoord

Allereerst: helemaal goed dát jullie langs de lijn te vinden zijn. Er zijn namelijk ook veel ouders die niet eens de moeite nemen naar hun kinderen te komen kijken. Voor kinderen is het leuk en belangrijk dat je als ouder regelmatig interesse toont in de sport van je zoon of dochter, zodat je weet hoe het daar gaat en of je kind lekker meedraait. 

Inderdaad zie je langs de lijn ouders die – heel vaak onbewust – niet goed nadenken of stilstaan bij hoe ze hun kinderen aanmoedigen en dit vervolgens op een niet handige manier doen. 
Enkele tips voor als je weer langs de lijn staat en die je zo nodig kunt delen met andere ouders: 

  • Aanmoedigen voegt iets toe als je het positief houdt en als je beseft dat de bedoeling van sport is dat een kind plezier heeft. Het gaat niet (alleen) om de prestatie. Zeker niet bij jonge kinderen. Let niet op alles wat nog niet goed gaat!
  • Heel belangrijk daarin is dat je niet als een tweede coach aanwijzingen geeft. Moedig aan, maar coach niet mee! Het is verwarrend voor kinderen als ze verschillende dingen van de kant horen. Naar wie moeten ze dan luisteren, naar hun ouder of naar de coach? Voor een coach is het ook vervelend als meerdere ouders zich met het spel bemoeien. Tenslotte heeft de coach nagedacht over wat hij van de groep kinderen wil zien en daarover afspraken met ze gemaakt.
  • Laat je kind bepalen hoe fanatiek het wil sporten en laat het zich in zijn eigen tempo ontwikkelen. Het ene kind is nu eenmaal sportiever dan het andere. Bovendien zijn ze niet altijd zo sportief als je zou willen dat ze zijn. Bedenk dat niet ieder kind in het Nederlands elftal kan, wil of hoeft te spelen.
  • Bij jonge of minder sportieve kinderen: stel je verwachtingen bij.
  • Sta goed stil bij de belangrijke voorbeeldfunctie die je hebt in je manier van aanmoedigen en omgaan met scheidsrechters, coaches, winst en verlies. Jij bent het allerbelangrijkste voorbeeld voor je kind!
  • Moedig het hele team aan! Zeker de kinderen van wie er geen ouders zijn.

Op deze manier help je je kind om sportief, respectvol en met plezier te sporten!

Reageer op artikel:
Ouders langs de lijn
Sluiten